Liczba wyników: 826
Jedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.
Osoby cierpiące na chorobę nowotworową starają się zrobić wszystko, aby pokonać i zapomnieć o raku. Wiele mówi się o tym, jak powinna wyglądać dieta osoby chorej - co powinno się jeść, jakie suplementy przyjmować. Nie wszystkie rady dotyczące diety i suplementacji dla osób chorych na nowotwory są prawdziwe. Wokół tej tematyki narosło sporo mitów. Program "Jestem przy Tobie", który wspiera kobiety zmagające się z nowotworami, zapytał o te kwestie Emilię Kałędkiewicz, dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalistującego się w dietoprofilaktyce chorób nowotworowych.
Łuszczyca to przewlekła, niezakaźna choroba autoimmunologiczna, będąca wynikiem nadaktywnego układu odpornościowego, która przyspiesza cykl produkcji komórek skóry. Objawia się w formie zgrubiałych, łuszczących się wykwitów na skórze. Szacuje się, że choroba ta dotyka 125 milionów ludzi na świecie. Choć łuszczyca może ujawnić się w każdym wieku, zwykle zapadają na nią osoby między 15 a 30 rokiem życia. Dotyka ona niemal w takim samym stopniu kobiety jak i mężczyzn.
Obchodzony 29 października Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę to okazja, by zwrócić uwagę społeczeństwa na problemy chorych na łuszczycę i łuszczycowe zapalenie stawów (ŁZS). Szacuje się, że na te dolegliwości choruje ponad milion Polaków. Codzienne życie pacjentów potrafi być bardzo uciążliwe.
Podczas wizyty w Polsce Dr Michael Tirant tłumaczył, jak stres wpływa na produkcję hormonów prozapalnych i co to ma wspólnego z wyglądem naszej skóry.
Hipercholesterolemia rodzinna to jedna z najczęstszych chorób dziedzicznych spowodowanych przez mutacje pojedynczych genów. Dotyka całe rodziny i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Szacuje się, że w Polsce choruje jedna na dwieście do jednej na pięćset osób, czyli od około 80 do ponad 160 tysięcy osób. Na świecie choroba dotyka 14 do 34 milionów ludzi. Nieleczona hipercholesterolemia rodzinna prowadzi do przedwczesnej miażdżycy i może skrócić życie o 20-30 lat.
Już powszechnie wiadomo, że umiarkowane ilości alkoholu mogą być dobre dla zdrowia. Okazuje się także, że nie bez znaczenia jest rodzaj wypijanych trunków. Eksperci zabrali informacje na temat korzyści z picia piwa - jest ich dość dużo, by zachęcić do sięgnięcia po kufel. Warto jednak pamiętać, że kluczową sprawą jest tu dawka napoju.
Współpraca z lekarzem, samodyscyplina i zmiana stylu życia – czy to wystarczy, by żyć normalnie z łuszczycą? Co jeszcze można zrobić, by ta nieuleczalna choroba nie przeszkadzała w codziennym życiu?
Kanałówka cieszy się chyba najgorszą sławą wśród pacjentów. Oczywiście z powodu przekonania, że jest bolesna. Na szczęście medycyna się rozwija, a dentyści przekonują, że leczenia kanałowego nie trzeba się już bać.
Nadwaga i otyłość wiążą się z 10 powszechnie występującymi nowotworami, mówią brytyjscy naukowcy. Przykładowo, każdy pięciopunktowy wzrost BMI to o 62 procent oznacza większe ryzyko zachorowania na raka macicy, o 31 procent zwiększone ryzyko raka pęcherzyka żółciowego i 25 procent zwiększone prawdopodobieństwo raka nerki.