Liczba wyników: 3128
25 procent różnic w długości życia ludzi zależy od genetyki, reszta jest uwarunkowana czynnikami środowiskowymi i stylem życia. Jednak nie wszystkie geny przyczyniające się do długowieczności są znane.
Dlaczego tak wielu ludzi zaraża się koronawirusem i podejmowane są tak zdecydowane kroki, by choćby spowolnić epidemię? Co jest przyczyną tak znaczącej mocy zarażania SARS-CoV-2?
Tajwańczycy odkryli, że dieta oparta na orzechach soi i różnych roślinnych produktach obniża ryzyko udaru.
Konieczność izolacji w zwiazku z epidemią COVID-19 jest coraz powszechniejsza. Pozostawanie w „czterech ścianach" w samotności lub towarzystwie niewielkiej grupki tych samych osób, ma wpływ na nasz stan emocjonalny. Co robić, by zmniejszyć lęk i stres związany z przedłużającym się stanem ograniczonej mobilności i brakiem bezpośrednich kontaktów z szerszą grupą ludzi?
Wiele różnych badań pokazało, że mieszkanie w zielonej okolicy daje rozmaite korzyści zdrowotne, w tym pomaga zachować dobre zdrowie psychiczne, ma związek z niższym ryzykiem zaburzeń wagi, a także ułatwia utrzymanie odpowiedniej sprawności fizycznej w starszym wieku. Do tej listy można dodać teraz opóźnienie menopauzy.
W przypadku kobiet proces starzenia się naczyń krwionośnych jest wcześniejszy, więc szybciej niż mężczyźni są zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi.
Jak podają eksperci z Alzheimer Siciety w Kanadzie, 40 procent osób w wieku powyżej 65 lat doznaje jakiejś formy osłabienia pamięci. Jeżeli nie ma żadnych chorób u podstaw tego zjawiska, określa się je jako „upośledzenie pamięci związane z wiekiem" i jest uważane za część normalnego procesu starzenia się. Kiedy zaś zjawisko to przybiera chorobową formę?
Zawał może dawać różne objawy, od tak oczywistych, ból, czy silny usick w klatce piersiowej, ale symptomy mogą być znacznie mniej oczywiste, stąd warto umieć dostrzec zagrożenie, gdy jest mniej wyraźne.
Według Światowej Organizacji Zdrowia nowy koronawirus, który otrzymał oficjalną nazwę Covid-19, powinien być traktowany jako „wróg publiczny numer jeden", bo stanowi większe zagrożenie niż terroryzm.
Każdy doświadcza lęku czy niepokoju, ale jeśli takie stany emocjonalne się przedłużają, oddziałują zarówno na mentalne, jak i fizyczne samopoczucie. Jednym z ich efektów jest zaburzenie apetytu.