Liczba wyników: 2474
Kurczak Czkmeruli, pierożki Chinkali, sos Adżika i chrupiące Chaczapuri z serem. Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków, których nie spotkamy w żadnej innej kuchni. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, a także regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej.
Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej oraz niewłaściwa dieta sprawiają, że 68 procent kobiet i 57 procent mężczyzn na świecie cierpi z powodu żylaków. Ten uciążliwy problem już dawno przestał być tylko defektem kosmetycznym – jest chorobą. Jesień jest idealną porą na leczenie żylaków, zwłaszcza, że aura z każdym dniem będzie bardziej sprzyjać zakrywaniu nóg.
Gdy nadchodzi jesień, nasz organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba przetrwać tę zimę”. A my coraz częściej mamy ochotę na ciepłe, słodkie i wysokokaloryczne potrawy. Jak uniknąć nadprogramowych kilogramów i zachować dobrą formę aż do wiosny?
Wzrok jest jednym z najważniejszych zmysłów – od dobrego widzenia zależy komfort życia i łatwość wykonywania codziennych czynności. Polacy obawiają się, że pogorszenie wzroku wpłynie negatywnie na jakość ich życia, jednak pomimo tego to tylko czterech na dziesięciu z nich bada wzrok przynajmniej raz w roku. Jedną z najczęstszych przyczyn utraty jakości widzenia lub nawet całkowitej utraty wzroku jest zaćma (katarakta). Powszechność tej choroby spowodowała, że narosło wokół niej oraz sposobów jej leczenia wiele mitów. Czy zaćmę można wyleczyć domowymi sposobami? Czy operacja zalecana jest jedynie w pełnym stadium choroby? Co jest prawdą, a co mitem?
Rozpoczął się okres infekcji sezonowych. Liczba przeziębień i zachorowań na grypę będzie rosnąć, a swój punkt kulminacyjny osiągnie pomiędzy styczniem a marcem. Rocznie na świecie na grypę i choroby grypopodobne choruje od 330 milionów do nawet 1,5 miliarda osób. Od 250 do 500 tysięcy z nich umiera. Do typowych objawów grypy należą: temperatura powyżej 38⁰C, ból głowy, zmęczenie i osłabienie, suchy, męczący kaszel oraz bóle mięśni i stawów. Istnie jednak ryzyko wystąpienia poważnych powikłań pogrypowych, przede wszystkim bakteryjnego zakażenia dolnych dróg oddechowych. Co więc robić, aby nie zachorować oraz jak postępować w przypadku zachorowania?
Nowo opracowane oprogramowania mogą skutecznie rozpoznawać np. guzy, czy choroby siatkówki.
To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90 proc. owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.
Dotychczasowe badania wskazywały, że największe ryzyko nagłego zatrzymania krążenia (sudden cardiac arrest, SCA) dotyczy wczesnych godzin porannych i poniedziałków, teraz okazuje się, że nie da się już wskazać najniebezpieczniejszych godzin czy dni - obecnie zagrożenie jest podobne, bez względu na porę.
Profilaktyka i propagowanie zdrowego stylu życia mają ogromny wpływ na funkcjonowanie człowieka. Szczególnie, kiedy pod uwagę weźmiemy delikatny i niezmiernie istotny w naszym życiu narząd wzroku. Wzrok jest zmysłem, który prowadzi nas przez życie. Regularne wizyty u specjalisty, odpowiednia dieta i duża świadomość - sprzyjają zapobieganiu różnego rodzaju schorzeń oczu. 11 października 2018 roku obchodzimy Światowy Dzień Wzroku (World Sight Day). Jest to doskonała okazja, by pomyśleć o wizycie kontrolnej u okulisty.
Jesień to idealny czas na grzybobranie. Powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.