Liczba wyników: 3429
Niewielu z nas wie, że słowo „dieta” pochodzi z języka greckiego i oznacza „styl życia”. Dlatego dieta nie powinna być kojarzona jedynie z ograniczeniami i zakazami dietetycznymi.
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Dziś w Domu Artystów Weteranów w Skolimowie zmarła Irena Kwiatkowska, polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, artystka kabaretowa, doskonale pamiętana z takich filmów jak "Halo Szpicbródka", czy "Lata dwudzieste, lata trzydzieste" seriali "Czterdziestolatek" czy "Wojna domowa" oraz występów w Kabarecie Dudek i Kabarecie Starszych Panów. Miała 98 lat.
Dieta kojarzy się z odchudzaniem, a dietetyk - ze specjalistą od odchudzania. Czy na pewno tylko taka jest jego rola? Dieta to z greckiego sposób odżywiania się, a dietetyk to specjalista od odżywiania się. Gdybyśmy czasem go posłuchali, nasze życie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej.
Z danych Centrum Monitorowania Rynku wynika, że aż 7 z 10 wódek kupowanych w małym sklepie to tzw. „małpki”, czyli butelki o pojemności nie przekraczającej 200 ml. Mała wódka może wydawać się niepozorna, jednak jej konsumenci mogą mieć całkiem duży problem z alkoholem. Przeprowadzone przez CBOS badania pokazują bowiem, że konsumpcja napojów spirytusowych dużo częściej wiąże się ze zjawiskiem picia ryzykownego i szkodliwego niż konsumpcja niskoprocentowych trunków.
Miłośnikom roślin żywotnik o popularniejszej nazwie tuja kojarzy się zazwyczaj z żywopłotem. Niesłusznie, gdyż tuje mogą być wszechstronnie wykorzystywane w ogrodach, parkach, zieleńcach czy placach zabaw. Dużą popularność roślina zawdzięcza wyglądowi jak i niezbyt wygórowanym wymaganiom siedliskowym, szybkiemu wzrostowi, odporności na zanieczyszczenia oraz odporności na szkodniki i choroby. Poza tym tuje należą do roślin zimozielonych dzięki czemu są atrakcją każdego ogródka przez cały rok.
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. W przypadku niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Dieta jest jednym z najistotniejszych elementów życia. Odpowiednio zbilansowana pozwala na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie dobrej kondycji organizmu. Tylko zdrowe i racjonalne odżywianie, a także aktywność fizyczna wpływają na jakość i długość życia. Ponadto właściwa dieta przekłada się na stan naszej skóry, włosów, kondycji fizycznej i psychicznej. Korzyści zdrowotne i estetyczne są więc wymierne, a decyzja czy będziemy się nimi cieszyć zależy wyłącznie od nas samych.
W naszym kraju każdego roku odnotowuje się około 60-70 tysięcy przypadków udaru mózgu i około 30 tysięcy spowodowanych nim zgonów. 30 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu – to świetna okazja do zwrócenia uwagi na tę chorobę i jej konsekwencje. Stowarzyszenie „Udarowcy – liczy się wsparcie” przypomniało, że w dla osób chorych ogromne znaczenie ma czas - w ciągu 4,5 godziny od wystąpienia pierwszych objawów możliwe jest skuteczne leczenie.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?