Liczba wyników: 3254
Skrócenie snu o zaledwie 90 minut przez sześć tygodni nasiliło insulinooporność u kobiet. Efekt był jeszcze bardziej wyraźny u pań po menopauzie.
Osoby dbające o swoją dietę powinny zwracać szczególną uwagę na ilość niezdrowych produktów w jadłospisie, ale mogą się zrelaksować, jeśli chodzi o zdrowsze opcje.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Jefferson's Kimmel Cancer Center sugerują, że kurkumina, aktywny składnik indyjskiej przyprawy curry, może pomóc spowolnić wzrost guza u pacjentów z opornym na kastrację rakiem prostaty, poddawanych terapii deprywacji androgenów (androgen deprivation therapy, ADT).
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Kurkumina, związek znajdujący się między innymi w curry, może zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym zaawansowaną postacią stłuszczeniowej choroby wątroby, a nawet leczyć ten narząd.
Oznaki częstych infekcji u osób w średnim i starszym wieku były powiązane ze słabszymi funkcjami poznawczymi.
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.