Liczba wyników: 1337
Codziennie na całym świecie miliardy ludzi wymieniają się miliardami pocałunków. Co to oznacza? Dla nas samych zastrzyk endorfin - hormonów szczęścia i szybsze bicie serca. Czy całowanie równie korzystnie wpływa na nasze zęby? I tak, i nie - jeden niewinny pocałunek to m.in. większe ryzyko próchnicy, którą możemy zarazić się jak grypą lub wirusem opryszczki. Jednak całusy niosą też pewne korzyści dla naszych zębów.
Na ból, na choroby... Leki zażywa wielu Polaków. Niestety mało kto wie, że leki stosowane m.in. w terapii nowotworów, nadciśnienia, przeciwbólowe, antydepresyjne, przeciwalergiczne, a nawet lekarstwa stosowane masowo przy przeziębieniu, mogą mieć niepożądane skutki dla naszych zębów i dziąseł.
Nasiona Chia stały się ostatnio bardzo popularnym produktem. Są łatwo dostępne i szeroko polecane, ponieważ przydają wiele korzyści naszemu organizmowi, ich właściwości sprawiają, że można zaliczyć je do tzw. super-jedzenia (najbardziej odżywczego pożywienia będącego świetnym źródłem licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów). Oto lista profitów z jedzenia Chia.
Chwytać za serce. Mieć serce na dłoni. Kamień z serca. Serce nie sługa. Wkładać w coś całe serce… Każdy z nas potrafi wymienić przynajmniej kilka powiedzeń i frazeologizmów właśnie z sercem w roli głównej. Nic w tym dziwnego – to przecież jeden z najważniejszych organów w naszym ciele.
Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga skutecznie pozbyć się nadmiaru szkodliwego cholesterolu, zanim jeszcze zostanie on wchłonięty do krwioobiegu. Wystarczy wybierać odpowiednie produkty, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu bez stosowania leków.
Odpowiednia dieta stanowi istotny element zdrowego stylu życia. Jaką rolę odgrywają w niej tłuszcze? Które warto spożywać, a których unikać? Wyjaśniają to eksperci kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia oraz dietetyk mgr Ewa Kurowska.
Współczesny rynek jest bogaty w produkty spożywcze o bardzo różnej wartości odżywczej, jakości i w różnej cenie. Dodatkowo producenci na wiele sposobów zachęcają nas do zakupu określonego produktu. Jak zatem wybierać właściwie i świadomie? Podstawowym źródłem informacji pozwalającej ocenić produkt zarówno pod kątem jakości handlowej, jak i wartości odżywczej, jest etykieta. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, co dokładnie można z niej wyczytać.
Superfoods (superjedzenie) to naturalna, nieprzetworzona żywność, bogata w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm, zyskująca coraz większą popularnośc. Nic nie wskazuje, że w tym roku trend ten się zmieni. "Super żywność" bowiem będzie coraz częściej obecna w naszej diecie również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Zdecydowana większość dorosłych Polaków zażywa leki - często nie czytając nawet ulotek. Niestety zarówno te na receptę, jak i bez recepty, niosą za sobą ryzyko wielu działań niepożądanych, w tym skutki uboczne dla zdrowia zębów i jamy ustnej. Na co warto uważać przy ich stosowaniu? Które leki szkodzą zębom i jak zapobiegać problemom?