Liczba wyników: 4908
Dieta bezglutenowa stała bardzo popularna i stosują ją nie tylko ci, którzy chorują na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wielu ludzi uznało, że można wyrzucić produkty z tym związkiem z diety i zyskać dobre zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Nowe badania wskazują jednak, że to raczej nieodpowiedzialne postępowanie, bo dieta bezglutenowa w przypadku tych, którzy nie muszą jej przestrzegać, zwiększa ryzyko określonych chorób.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Dieta bogata w kalorie i węglowodany może spowolnić postęp zwyrodnieniowej choroby śmiertelnej Lou Gehriga.
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
Dieta bogata w białka zwierzęce może zapobiec osłabieniu fizycznemu i psychicznemu w starszym wieku, mówią japońscy naukowcy.