Liczba wyników: 17878
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Starzenie się zapewnia poczucie spokoju. Od około 60-go roku życia ludzie doświadczają większego poczucia spokoju i zadowolenia z codzienności niż osoby młodsze.
Pacjenci hospitalizowani z powodu zapalenia płuc wywołanego przez Covid-19 są obarczeni wyższym ryzykiem rozwoju demencji niż osoby z innymi rodzajami zapalenia płuc.
Starsi kierowcy, u których niedawno zdiagnozowano migrenę, są trzy razy bardziej narażeni na wypadki samochodowe. Z kolei seniorzy, którzy miewali migreny w przeszłości, nie byli uczestnikami wypadków częściej niż osoby nigdy nie cierpiące na tę dolegliwość, mówią eksperci z Uniwersytetu Kolorado.
Statyny, czyli leki obniżające poziom tłuszczu we krwi, mogą spowolnić postęp choroby Alzheimera, przynajmniej u niektórych pacjentów, mówią eksperci z Karolinska Institutet.
Kiedy się starzejemy, stajemy się bardziej stabilni emocjonalnie. A to przekłada się na dłuższe, bardziej produktywne życie, które daje więcej korzyści niż problemów, mówią eksperci.
Osoby z krótkowzrocznością częściej doświadczają gorszej jakości snu niż ludzie z dobrym wzrokiem, zauważają uczeni z Uniwersytetu Flinders w Australii.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Korzystanie ze smartfonów nasila się i może stać się niezdrowe w przypadku osób cierpiących na zaburzenie obsesyjno-kompulsywne, czyli zaburzenie psychiczne objawiające się niechcianymi i niepokojącymi myślami, które może prowadzić do powtarzających się i destrukcyjnych zachowań.
Witamina D jest potrzebna dla zdrowia kości i dobrego samopoczucia. Wiadomo też, że jej niedobory wiążą się z osłabieniem nastroju, a także rozwojem niektórych form raka. Okazuje się jednak, że nadmiar tej witaminy także nie służy - może uszkodzić nerki.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków