Liczba wyników: 14347
Jeśli w nocy nie możesz się wyspać, na drugi dzień masz zwiększoną potrzebę jedzenia i to produktów niedietetycznych.
Zurbanizowane przestrzenie mogą wydawać się komfortowe, ale to naturalne obszary są najlepszym miejscem do życia, jeśli chodzi o zdrowie. Jak wynika z badań, ludzie, którzy mieszkają w pobliżu zielonych terenów, są mniej zestresowani i mają zdrowszy układd sercowo-naczyniowy.
Jeśli chcesz zadbać o swój układ krwionośny, stosuj odpowiednią dietę. Śródziemnomorski sposób odżywiania się pomaga kobietom uchronić się przed problemami z sercem.
Zmiana ekspresji genów zmienia aktywność komórek odpornościowych.
Nowe roboty do opieki nad osobami starszymi, dostosowują się do kultury i obyczajów osób starszych, którym pomagają.
Wiele badań pokazało, że małżeństwo może dawać prozdrowotne korzyści. Ludzie będący w związkach są zdrowsi i żyją dłużej. To wszystko pozostaje w mocy pod jednym warunkiem - o ile związek jest udany, jeśli zaś powoduje kłopoty i znacznie obciąża emocjonalnie, przyczynia się do rozwoju kłopotów ze zdrowiem. Problematyczne relacje z partnerem skutkują np. wyższym ryzykiem nadwagi.
Nowy eksperymentalny lek okazał się skuteczny w walce z chorobą Parkinsona.
Pomimo powszechnej popularności sztucznych substancji słodzących, istnieje wiele kontrowersji dotyczących ich zalet i zagrożeń z nimi związanych. Czyich spożywanie jest dla nas dobre, czy nie? Uczestnicy pewnej unijnej inicjatywy poszukują rozstrzygających odpowiedzi.
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Dlaczego osoby z cukrzycą typu 2 częściej chorują na serce? Jak diabetyk może chronić się przed zawałem serca, udarem mózgu i niewydolnością serca? Co nowego w badaniach i wytycznych naukowych? Odpowiada prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków