Liczba wyników: 17878
Zwinięty w kłębek kot, pies machający ogonem, gadająca papuga, a nawet spokojna złota rybka mogą pomóc osobom starszym w radzeniu sobie z problemami psychicznymi i fizycznymi.
Palenie papierosów zmniejsza mózg. Dobra wiadomość jest jednak taka, że rzucenie tego nałogu zapobiega dalszej utracie tkanki mózgowej, niemniej nie przywraca pierwotnej wielkości tego organu. Według ekspertów mózg w naturalny sposób traci z wiekiem objętość, więc palenie skutecznie nasila jego przedwczesne starzenie się.
Osoby niedosłyszące poświęcają więcej energii na słuchanie. A to odbywa się kosztem innych funkcji poznawczych.
Dieta wysokotłuszczowa może zaburzać zegar biologiczny, który normalnie kontroluje uczucie sytości, a to prowadzi do przejadania się i otyłości.
Menopauza rzeczywiście powoduje wzrost tkanki tłuszczowej. Kobiety w okresie okołomenopauzalnym tracą beztłuszczową masę ciała i ponad dwukrotnie zwiększają swoją masę tłuszczową.
Nawet niewielkie różnice w dostępności do przestrzeni zielonych i niebieskich (stawu, rzeki, etc.) mogą wiązać się z lepszym zdrowiem psychicznym i fizycznym osób starszych.
Systemy klimatyzacji i ogrzewania znacząco przyczyniły się do zmniejszenia ilości zgonów związanych z ekstremalnymi temperaturami w Hiszpanii.
Osoby, które nie używają aparatów słuchowych pomimo problemów ze słuchem, powinny uczynić to jednym ze swoich noworocznych postanowień. Zyskają znaczące korzyści dla zdrowia.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków