Liczba wyników: 18445
Ekstrakt z jemioły był szeroko stosowany do wspomagania terapii przeciwnowotworowej i poprawy jakości życia pacjentów, teraz ponownie go przetestowano pod kątem dawkowania i oceny bezpieczeństwa.
Czerwone, fioletowe i niebieskie pigmenty w owocach, warzywach zwane antocyjanami mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy dzięki oddziaływaniu na metabolizm energetyczny, mikroflorę jelitową i osłabianie stanów zapalnych.
Rozmowa z przyjacielem, choćby raz w ciągu dnia, pomaga zwiększyć poczucia szczęścia i obniżyć poziom stresu do końca dnia.
Zakażenie bakterią, która powoduje choroby dziąseł i nieświeży oddech, może zwiększać ryzyko chorób serca.
Globalnie sprawdzono, w jaki sposób równość płci może mieć związek ze średnią długością życia. Okazało się, że równość przekłada się na to, że zarówno kobiety, jak i mężczyźni żyją dłużej.
Owdowiałe starsze osoby mogą zmniejszyć samotność poświęcając na wolontariat 100 godzin rocznie, czyli około dwóch godzin tygodniowo.
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Osoby z zespołem jelita drażliwego cechują się mniejszą różnorodność bakteryjną w jelitach niż osoby zdrowe.
Osoby, które we wczesnej dorosłości zmagają się z chorobą sercowo-naczyniową, mogą być bardziej narażone na problemy z pamięcią i myśleniem oraz słabsze zdrowie mózgu w średnim wieku.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.