Liczba wyników: 11969
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?
Jedna trzecia Polaków uwzględnia w swoim budżecie wydatki na podróżowanie, a pieniądze chętniej przeznaczamy na wyjazdy niż na nowe ubrania czy remont mieszkania. Z drugiej strony, nie lubimy zbędnego wydawania pieniędzy i często szukamy oszczędności w czasie urlopu. Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek, które pozwolą spędzić niezapomniane wakacje przy minimalnych kosztach.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.
Kiedy temperatury są coraz wyższe wiele osób, w szczególności kobiet, zmaga się z kłopotliwym puchnięciem nóg i stóp. Oznacza to, że nasz organizm ma problem z krążeniem płynów ustrojowych. Na takie efekty upałów najbardziej narażone są osoby z nadczynnością tarczycy oraz nadciśnieniem.
Sposobów by poradzić sobie z upałem w ciągu dnia jest mnóstwo, jednak co zrobić kiedy noce pod kołdrą okazują się zbyt gorące, a otwarte okno nie przynosi ulgi? Latem spokojny i nieprzerwany sen może przychodzić z trudem. Na co zwracać uwagę, by gorące noce nie okazały się letnim koszmarem?
Wypatrzyłeś samochód w serwisie ogłoszeniowym lub w komisie. Oczyma wyobraźni widzisz go już w swoim garażu. W emocjach nie zwracasz uwagi na stan opon, stuki w zawieszeniu, niedziałającą klimatyzację czy zatarty silnik wycieraczki. Takie błędy mogą być bardzo kosztowne. Podpowiadamy, na co zwrócić szczególna uwagę, kiedy kupuje się pojazd z drugiej ręki.
Wiatr, słona woda, promienie słoneczne, tak przez nas lubiane podczas wakacyjnego wypoczynku mogą zaszkodzić skórze i spowodować przyspieszenie procesu jej starzenia. Jak rozpoznać oznaki negatywnego oddziaływania promieniowania UV i jak się przed nimi zabezpieczyć?
Jazda samochodem w nocy, pomimo mniejszego niż w porze dziennej natężenia ruchu, jest o wiele bardziej niebezpieczna. Ma to przede wszystkim związek z niedostateczną ilością światła, która ogranicza zdolność widzenia, a także z większym zmęczeniem kierowcy. Wiele osób nie lubi lub wręcz nie może prowadzić pojazdu po zmroku ze względu na ostre, oślepiające światła samochodów jadących z przeciwka. Gdy dodatkowo spadnie w tym czasie deszcz, jazda staje się wyjątkowo uciążliwa. Zagrożeń związanych z nocną jazdą jest znacznie więcej, jednak odpowiedzialne zachowanie kierowcy może pomóc uniknąć wielu z nich.