Liczba wyników: 17878
Migrena to często nierozpoznana i nieleczona choroba, a nawet jeśli się ją leczy, znalezienie strategii zapobiegania atakom może być trudne. Teraz poszukano sposobów dokładniejszego przewidywania wystąpienia ataków migreny poprzez wykorzystanie aplikacji mobilnych do monitorowania snu, poziomu energii, emocji i stresu.
Przedłuż swoje życie zwiększając siłę mięśni, radzą lekarze.
Momenty następujące bezpośrednio po stresującym wydarzeniu pamiętamy wyraźniej niż te, które do niego doprowadziły. Wyjaśnienie związku między traumą a pamięcią może wpłynąć na sposób, w jaki oceniamy zeznania naocznych świadków, stanowić podstawę terapii w leczeniu zespołu stresu pourazowego (PTSD) i pomóc medykom w walce z zanikiem pamięci w chorobach mózgu, takich jak choroba Alzheimera.
Przetestowano preparat z zawartością ekstraktu kakaowego i suplementów multiwitaminowych. Potwierdzono, że codzienne stosowanie takiego specyfiku poprawia pamięć i funkcje poznawcze seniorów.
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Leki stosowane w leczeniu zaburzeń erekcji mogą również wiązać się ze zmniejszeniem ryzyka choroby Alzheimera.
Można by pomyśleć, że związana z wiekiem demencja towarzyszyła nam od zawsze, a jej początki sięgają starożytnego świata. Jednak w klasycznych greckich i rzymskich tekstach medycznych poważna utrata pamięci jest omawiana niezwykle rzadko.
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Informacje zebrane podczas rutynowych wizyt u lekarza wystarczą, aby dokładnie przewidzieć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i pokrewne formy demencji.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków