Liczba wyników: 7804
Badania wskazują, że codzienne ćwiczenia mogą zmniejszyć szkodliwe skutki zbytniego objadania się w okresie świątecznym.
Dieta bogata w pomidory może chronić kobiety po menopauzie przed rakiem piersi.
Wszyscy znamy to aromatyczne ziele, o charakterystycznym mocnym zapachu używane w niemal każdej kuchni. Listki tymianku nadają potrawom przyjemny aromat, można je dodawać do sosów, sałatek i mięs.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Porzucenie przez partnera działa na mózg podobnie jak głód narkotykowy.
Umiarkowane ilości alkoholu spożywane w dojrzałym wieku mogą poprawiać pamięć. Korzystny efekt obserwuje się jednak tylko u tych osób, które nie doświadczają ryzyka choroby Alzheimera.
Podczas III Małopolskiego Forum UTW w Krakowie, liderzy 13 Uniwersytetów Trzeciego Wieku, uczestniczących w projekcie "Profesjonalne Uniwersytety III Wieku w Polsce", realizowanym przez Ogólnopolską Federację Stowarzyszeń UTW, otrzymali z rąk Ministra certyfikaty "Profesjonalny UTW".
W jesieni życia nie powinno zapominać się o możliwościach rozwoju i dokształcania się. Dzięki temu można efektywnie wykorzystać swój czas wolny.
W piątkowe popołudnie, 6. grudnia, siedziba Wrocławskiego Centrum Seniora przeobraziła się w magiczne miejsce, w którym panowała mikołajkowa aura, a jej twórcą i organizatorem było Centrum Edukacji Międzykulturowej - Biuro Regionalne Wrocław, we współpracy z Wrocławskim Centrum Seniora.
Żelazo jest jednym z pierwiastków, które są nam niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Osoby, które mają słabą przyswajalną tego pierwiastka, wegetarianie, osoby zrzucające zbędne kilogramy czy kobiety z obfitym krwawieniem miesiączkowym, powinny przyjmować żelazo, aby zapobiegać anemii. Zalecany jest jednak rozsądek w suplementacji żelaza – może ono np. przyspieszać rozwój chorób nowotworowych.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków