Liczba wyników: 5597
Chińscy cesarze pili ten szlachetny napój już 2000 lat temu. Ma on niezwykłe cechy lecznicze i profilaktyczne. Cały świat pokochał czerwoną herbatę za jej szczególne właściwości – pomagające pozbyć się w szybkim tempie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Żurawina, znana głównie jako dodatek do potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie- twierdzą specjaliści.
Jest jednym z najstarszych i najwartościowszych napojów świata. W Chinach znana od ponad 4500 lat. W chińskiej medycynie zielona herbata jest podstawą niemalże każdej tradycyjnej terapii. Chińczycy używają jej do leczenia zaburzeń trawiennych, rozstrojów żołądka, zatruć alkoholowych, a także bólów głowy, zaburzeń koncentracji czy kłopotów ze wzrokiem.
Czy Polacy są skoncentrowani na przyjemnościach? Czy ważna jest dla nich tradycja? Czy są skłonni podejmować ryzyko i zmienić raz obraną drogę? Czy są pewni siebie i lubią wyzwania? O tym, jakie podejście do życia mają nasi rodacy dowiedzieć się można z wyników tegorocznej, ósmej już, edycji badania European Trusted Brands 2008.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.
Wyczekiwany i upragniony koniec zimy oraz nadejście wiosny, które według kalendarza następuje 21 marca, niesie ze sobą przesilenie wiosenne. Niektórzy wcale nie odczuwają dolegliwości z tym związanych, ale większość z nas dobrze wie, że zanim zaczniemy cieszyć się wiosną to swoje będziemy musieli odcierpieć.
Dobrze znany tran to sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności. Tran wzmacnia odporność na ataki bakterii i wirusów, jest niezastąpiony w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej oraz dla zdrowia dzieci, dorosłych a także seniorów.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
W prasie oraz mediach nieustannie pojawiają się informacje metodach pozbycia się zbędnych kilogramów. Troszcząc się o zachowanie lub odzyskanie zgrabnej sylwetki warto pamiętać o tym, iż większość diet nie jest obojętna dla naszego zdrowia.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu