Liczba wyników: 5881
Dla miłośników jedzenia i smakoszy nigdy nie jest odpowiednia pora na odchudzanie. Latem chce się korzystać z wakacji i sezonowych pyszności. Jesienią zazwyczaj zajada się stres powrotu do codziennych obowiązków. Zimą organizm sam domaga się większej dawki kalorii. Ponadto okres świąteczno-karnawałowy nie sprzyja odchudzaniu. No i wreszcie wiosną przychodzi czas na refleksje przed wakacjami. Ale wtedy zazwyczaj okazuje się, że zbędnych kilogramów jest już za dużo...
Drzewka oliwne, rosnące w krajach śródziemnomorskich, dają nam swój największy skarb - małe zielone owoce, z których powstaje ceniona we wszystkich kuchniach oliwa.
Skuteczna opieka zdrowotna to przede wszystkim ciągła i możliwie najszybsza analiza informacji o wszelkich potencjalnych zagrożeniach, głównie epidemiologicznych i tworzenie aktualnych obrazów stanu zdrowotnego kraju. Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia od lat wychodzi naprzeciw takim potrzebom i na podstawie zbieranej informacji buduje na bieżąco Mapy Zdrowotne Kraju, dynamiczne obrazy pozwalające monitorować zjawiska chorobowe i zdrowie obywateli.
Pod koniec czerwca zainaugurowano kampanię „GMO - z czym to się je?" przygotowaną przez Instytut Spraw Obywatelskich. Jej celem jest informowanie konsumentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem i spożywaniem produktów powstających z wykorzystaniem roślin modyfikowanych genetycznie (GMO).
Świeże aromaty letnich owoców warto zachować na dłużej, chociażby w domowych nalewkach. Indywidualnego charakteru i głębi dodadzą im przyprawy korzenne: imbir, gałka muszkatołowa oraz goździki.
„Wobec sztuki jesteśmy tacy sami" to cykl spotkań w galeriach sztuki współczesnej z osobami niepełnosprawnymi. Ich uczestnikami są m.in. podopieczni Wielkopolskiego Stowarzyszenia Alzheimerowskiego.
Naukowcy z Instytutu Badania Raka z Nowej Anglii poinformowali, że nowy sposób leczenia raka osiągnął wysokie wyniki w przeprowadzonych testach próbnych.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Rehabilitacja za pośrednictwem telefonu komórkowego to już nie mrzonka, ale teraźniejszość w usługach Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. A ponadto od maja b.r. z rehabilitacji leczniczej mogą korzystać osoby po operacyjnym leczeniu niektórych chorób nowotworowych. Właśnie ruszyły dwa nowe programy pilotażowe.
Zbyt mało przybywa nowych lekarzy specjalistów, by można było zrezygnować z usług ludzi mających za sobą kilkadziesiąt lat praktyki...