Liczba wyników: 12168
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Uczeni wiążą stan naszego zdrowia psychicznymego i funkcjonowania mózgu z określonym jedzeniem. Słynny kreskówkowy marynarz Popeye miał rację jedząc szpinak, to jedno z warzyw zawierających luteinę, która powstrzymuje mentalne starzenie się.
Już od dawna wiadomo, że częste jedzenie w barach i restuaracjach może być niekorzystne dla naszego zdrowia i sylwetki, bo mamy wówczas znacznie mniejszą kontrolę nad jakością składników posiłków oraz dawkami w nich cukru, soli, czy tłuszczu. Teraz okazuje się, że taki sposób odżywiania się może też zwiększyć ryzyko raka.
Nie eliksir, ale enzym młodości powstrzymuje procesy starzenia się i chroni przed przykrymi dla zdrowia i urody efektami upływu czasu. Mechanizm jednak nie jest zupełnie prosty - nie da się po prostu większyć ilości enzymu w organizmie i liczyć na dobre efekty, bo nie w każdym przypadku jest to bezpieczne.
Po jedzenie sięgamy nie tylko, gdy jesteśmy głodni, ale z wielu różnych powodów, w tym pod wpływem rożnych emocji, zarówno przyjemnych, jak i tych, których chcemy się pozbyć. To z kolei prowadzi do kłopotów z zachowaniem ustalonej diety i może sprawić, że przybierzemy na wadze.
Johimba jest znana i stosowana w Afryce jako lekarstwo od starożytności. Roślinę wykorzystywano do różnych celów, m. in. na gorączkę, kaszel, czy choroby serca. Niedawno ustalono, że moze być pomocna przy łagodnej depresji oraz zaburzeniach erekcji.
Scyntygrafia to obrazowa metoda diagnostyczna z zakresu medycyny nuklearnej, stosowana między innymi w diagnostyce chorób serca, schorzeniach onkologicznych i endokrynologicznych. Scyntygrafia jest wszechstronna, skuteczna, precyzyjna i małoinwazyjna; w razie potrzeby może być stosowana nawet u noworodków – mówią eksperci Polskiego Towarzystwa Medycyny Nuklearnej.
Gorzki posmak to normalna reakcja po zjedzeniu np. sałatki z cykorią lub wypiciu czarnej kawy. Jednak, gdy gorycz towarzyszy nam niezależnie od jedzenia, może mieć bardziej tajemnicze źródło – problemy stomatologiczne, wahania hormonalne, skutki uboczne spożycia leków, a nawet może sygnalizować o poważnej chorobie.
Przyjmujemy coraz więcej antybiotyków, a to stwarza poważne zagrożenia zdrowotne, bo leki mogą przestać być skuteczne na powszechne choroby, które dotychczas relatywnie łatwo leczyliśmy.
Dzięki krótkiemu odpoczynkowi w ciągu dnia zyskasz więcej energii na dalszą jego część i staniesz się bardziej produktywny/a w kolejnych godzinach.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu