Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania co oznacza liczba wyniko 79 dla skierowania nr 12 11 09569 9

Liczba wyników: 6104

  • Coraz mniej Jana Pawła II w życiu Polaków?

    2010-04-02

    Pięć lat po śmierci Jana Pawła II nadal większość Polaków (62%) twierdzi, że jego nauczanie w jakimś stopniu przyczyniło się do przemiany ich życia. Przeciwną opinię wyraża co trzeci ankietowany (33%). W porównaniu z rokiem ubiegłym odsetek respondentów, którzy twierdzą, że dzięki papieżowi w jakiś sposób zmienili swoje postępowanie, zmniejszył się o 8 punktów.

    Tagi: Jan Paweł IIKrol WojtyłaKościół

  • Zasłużeni dawcy przeszczepu

    2010-04-02

    Minister Zdrowia Ewa Kopacz wręczyła po raz pierwszy odznaczenia „Zasłużony Dawca Przeszczepu”. Tytułem tym zostało wyróżnionych 76 osób, które oddały szpik lub inne regenerujące się komórki i tkanki więcej niż raz oraz dawcy narządu. Odznaczenie to jest nadawane przez Ministra Zdrowia na wniosek Centrum Organizacyjno-Koordynującego do Spraw Transplantacji „Poltransplant”.

    Tagi: przeszczepdawca

  • Nagła głuchota - przyczyny w życiu codziennym

    2010-03-31

    Głośna muzyka, koncerty, hałasy - często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak łatwo i niespodziewanie możemy stracić słuch.

    Tagi: Nagła głuchotagłuchotautrata słuchu

  • Wiosenna regeneracja ciała i duszy

    2010-03-31

    Powszechne powiedzenie „w zdrowym ciele zdrowy duch" wiosną nabiera szczególnego znaczenia. Dlaczego? Bo najczęściej wraz z pierwszymi słonecznymi dniami postanawiamy oczyścić swój organizm z zimowych toksyn, a nastrój z niepotrzebnej chandry.

    Tagi: wiosnaregeneracjaurodaferomonny

  • Jaja - czy wiesz co jesz? [© Igor Murtazin - Fotolia.com]

    Jaja - czy wiesz co jesz?

    2010-03-31

    Wielkanoc od strony gastronomicznej to święto mięs, wędlin i jaj. Te ostatnie służą zresztą nie tylko do jedzenia - pięknie pomalowane pisanki to przecież jeden z symboli tych świąt. Warto przy tej okazji zastanowić się jednak, skąd pochodzą jaja które pojawią się na wielkanocnym stole.

    Tagi: jajkachów klatkowyjaja ekologicznecholesteroljaja

  • NIK o rolnictwie ekologicznym: dobrze, za wyjątkiem orzechów

    2010-03-29

    Produkty polskich gospodarstw ekologicznych są wysokiej jakości i spełniają wymagania stawiane żywności ekologicznej - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli. Polska pod względem liczby gospodarstw ekologicznych zajmuje obecnie siódme miejsce w UE. Najpoważniejsze nieprawidłowości dotyczyły upraw orzecha włoskiego, a wynikały one z luk prawnych, które pozwalały na łatwe zdobycie dopłat unijnych, bez zamiaru wyprodukowania czegokolwiek.

  • Europa walczy z rakiem

    2010-03-26

    Rak wykrywany jest co roku u około 3 mln 200 tys. Europejczyków. To druga w kolejności, po chorobach układu krążenia, przyczyna śmierci w Europie. Najczęściej spotykane odmiany choroby to rak płuc, rak piersi oraz rak jelita grubego.

    Tagi: rakUnia Europejska

  • Świąteczne zakupy: rozsądek pożądany

    2010-03-26

    Dokładna lista, trochę czasu i odrobina rozsądku - to obowiązkowy zestaw każdego konsumenta podczas świątecznych zakupów. Niestety, wciąż mało popularny. Przed wizytą w sklepie, warto też poznać swoje prawa - informuje UOKiK.

    Tagi: zakupykonsumenciprawa konsumentów

  • Nadwaga: choroby ukryte w kilogramach [© murat senturk - Fotolia.com]

    Nadwaga: choroby ukryte w kilogramach

    2010-03-25

    Otyłość jest nie tylko problemem estetycznym. Bardzo często osoby z nadwagą zaczynają z nią walczyć w rezultacie rozwijających się na jej tle chorób. Dla niezdecydowanych - podajemy kilka powodów, dla których warto ograniczać rosnącą masę tkanki tłuszczowej.

    Tagi: nadwaga

  • Cukrzyca to nie wyrok

    2010-03-25

    Cukrzyca nie musi być jednak dla nas wyrokiem - przy zachowaniu właściwych zasad można wciąż cieszyć się życiem. Menu bogate w witaminy i mikroelementy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podstawową metodą walki z cukrzycą typu 2 jest właśnie stosowanie zbilansowanej, dostosowanej do potrzeb pacjenta diety (prawidłowe odżywianie wspiera też leczenie cukrzycy typu 1).

    Tagi: cukrzyca