Liczba wyników: 17878
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Osoby, które wykorzystują siłę woli, aby pokonać pokusy i osiągnąć swoje cele, są postrzegane jako bardziej godne zaufania niż ci, którzy stosują strategie wymagające zewnętrznych zachęt lub „środków odstraszających", takich jak słoiki na pieniądze za przekleństwa lub aplikacje blokujące dostęp do Internetu.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Relaks powinien być dobry dla ciała i duszy, ale osoby cierpiące na stany lękowe mogą aktywnie unikać poczucia zrelaksowania i ciągle się martwić, aby uniknąć skokowego nasilenia niepokoju, jeśli wydarzy się coś złego.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Najlepiej jest, jeśli najwięcej wysiłku fizycznego podejmiesz w godzinach wieczornych.
Osoby aktywne osoby aktywne fizycznie cechują się wyższą tolerancją na ból niż te, które prowadzą siedzący tryb życia; im wyższy poziom aktywności, tym wyższa tolerancja na dolegliwości bólowe.
Długotrwałe stosowanie antagonistów receptora histaminy2 (H2A), jednej z klas leków blokujących wydzielanie kwasu żołądkowego, może wiązać się z zaburzeniami funkcji poznawczych u ludzi starszych.
Spanie krócej niż siedem godzin na dobę wiąże się z większym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim odkryto, że u kobiet, które postrzegają siebie jako samotne, aktywne były obszary mózgu związane z apetytem i motywacją do jedzenia, zwłaszcza gdy pokazywano im zdjęcia wysokokalorycznych potraw, takich jak produkty zawierające cukier. Ta sama grupa kobiet cechowała się też niezdrowymi zachowaniami żywieniowymi i złym stanem zdrowia psychicznego.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków