Liczba wyników: 542
Prognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.
Święta. Czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Siedzimy, rozmawiamy i jemy, jemy, jemy… A wieczorem najpierw nie możemy zasnąć, a potem dręczą nas senne koszmary. Boli żołądek, czasem wątroba, dokuczają mdłości i zgaga. Jak możemy sobie pomóc?
Nadchodzi Boże Narodzenie, po nim zaś Sylwester i karnawałowe spotkania, wino jest świetnym dodatkiem do świątecznych obiadów, sylwestrowych imprez i innych towarzyskich spotkań. Zastanawiałeś się jednak jak podawać ów trunek, z czym podać wino różowe, jaką temperaturę powinno mieć białe wino lub też jak trzymać kieliszek do wina czerwonego?
Pierwsza zasada brzmi: zawsze przechowuj nabiał w lodówce. Produkty nabiałowe są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury. Pamiętaj jednak, że nie należy ich przechowywać ani w zbyt wysokiej, ani w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ łatwo tracą swoje wartości odżywcze. Mleko UHT oraz napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają stosukowo długie terminy ważności, ale po otwarciu należy je spożyć w ciągu 12 godzin.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas - dni wypełnione wspaniałą, rodzinną atmosferą, okazja do spotkania się z bliskimi. Najczęściej zaś życzymy sobie Zdrowych Świąt. Niestety, dla niektórych osób właśnie okres świąteczno-noworoczny jest związany również z pojawieniem się lub nasileniem problemów z przemianą materii, wynikających ze zmiany sposobu żywienia oraz małą w tych dniach aktywnością fizyczną.
Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze i tlen. Może bić bez przerwy przez sto lat. Pod warunkiem, że będzie właściwie "karmione".
Tajemnica jego tłoczenia była znana podobno już w starożytności, ale dopiero dzisiaj laboratoria chemiczne dokonały analiz, dzięki którym okazało się, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju.
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Są do siebie bardzo podobni, mają zbliżoną budowę chemiczną i „żyją” w tym samym środowisku – jak to bracia. I jak w bajkach: jeden dobry, drugi zły. Jeden jest źródłem kłopotów ze zdrowiem i groźnych chorób, które mogą doprowadzić człowieka do śmierci. Drugi, dobry (jak to w bajkach i nie tylko) stara się to wszystko jakoś naprawić i zapobiegać zgubnemu wpływowi złego brata. Kim są i gdzie można ich znaleźć? Nie trzeba wcale szukać daleko. Obaj występują we krwi ludzi (oraz zwierząt), nazywają się LDL i HDL.