Liczba wyników: 1637
Sposób odżywiania się oddziałuje na nasze samopoczucie psychiczne. Niektóre produkty mogą mieć właściwości antydepresyjne, inne nasilają kiepski nastrój.
Osoby, które odznaczają się znacznie podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, szybciej się męczą. Taki związek jest szczególnie silny wśród osób otyłych i cechujących się nadciśnieniem
Regularne jedzenie orzechów - mimo że są one kaloryczne - może pomóc utrzymać prawidłową masę ciała i nie tyć.
Co sprawia, że chcemy, aby dana osoba została naszym współmałżonkiem? Jak się okazuje, najważniesza cecha życiowego partnera to życzliwość.
Nadwaga sama w sobie jest czynnikiem sprzyjającym różnym dolegliwościom. Osoby z nadmiarem kilogramów cechują się wyższym ryzykiem rozmaitych zaburzeń metabolicznych.
Dieta niskotłuszczowa może być wielorako korzystna dla zdrowia kobiet. Takie odżywianie się oznacza niższe ryzyko śmierci z powodu raka piersi, rzadsze zmagania z chorobą wieńcową i spowolnienie rozwoju cukrzycy.
Choroba Alzheimera może być wcześnie rozpoznana na podstawie wyglądu naszych oczu, mówią uczeni z University of California San Diego.
Brytyjscy i amerykańscy badacze ostrzegają, że zarówno niedostateczna długość snu i jak i „polegiwanie" mogą zwiększać ryzyko zawału.
Pacjenci po udarze mogą być bardzo osłabieni, fizycznie ograniczeni oraz zmęczeni, ale warto zmotywować się do wysiłku fizycznego, bo dzięki niemu można szybciej wrócić do sprawności.
Kieliszek wina wspomaga pracę jelit dzięki zwiększeniu ilości pożytecznych bakterii.