Liczba wyników: 825
Włosi są najbardziej długowiecznym narodem w Europie, żyją średnio 81 lat.
Osoby, których dieta składa się głównie z warzyw oraz owoców i nie zawiera znacznych ilości mięsa, mają szanse na dłuższe życie w porównaniu do zwolenników innego typu jadłospisu.
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Jedzenie odgrywa ogromną rolę w naszym życiu. Kiepskie wybory żywieniowe mogą pogłębić rozmaite problemy zdrowotne, także mentalne, m. in. depresję.
Pierwszą linia obrony przed artretyzmem jest odpowiedni styl życia, mówią eksperci z Kanady i Danii.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Dieta bezglutenowa to taki sposób odżywiania się, który wyklucza gluten - białko znajdujące się w ziarnach, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i pszenżyto.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.
Smaczne i zdrowe śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Co piąty Polak zdaje się ignorować ten fakt, wychodząc z domu bez śniadania. Zapracowani coraz częściej jemy ten posiłek w biegu lub w ogóle z niego rezygnujemy. Ten nawyk udziela się niestety też dzieciom. Tymczasem śniadanie musi dostarczyć energii potrzebnej do pracy i nauki. O pozytywnej sile drzemiącej w porannym posiłku warto pamiętać w czasie Europejskiego Dnia Śniadania obchodzonego 24 kwietnia.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?