Liczba wyników: 2808
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe - upał, susza, ulewy - sprawiają, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię i zastanawiają się, jak zmniejszyć swój ślad węglowy w sezonie świątecznym. Eksperci z Saint Joseph's University w Filadelfii radzą, by kupić prawdziwą choinkę - nie rozwiąże to problemów klimatycznych na świecie, ale jest mniej szkodliwe dla środowiska niż używanie sztucznej choinki przez kilka lat, a następnie wyrzucenie jej.
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Dawno minęły czasy, kiedy życie w materialnym dostatku i długi wolny czas oznaczały prestiż. Teraz najczęściej osoby zapracowane, a nawet przepracowane, są uznawane za mające wysoki status społeczny.
Suplementy ziołowe mogą wywoływać poważne skutki uboczne w połączeniu z lekami przepisywanymi w trakcie i po operacji.
Stosowanie ekstraktu z korzeni różeńca górskiego (Rhodiola rosea) może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2. Jak przekonują uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, roślina może być bezpieczną i skuteczną alternatywą standardowych leków.
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.