Liczba wyników: 2780
Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są dla nas dobre - zawierają wiele witamin i korzystnych zawiązków, takich jak przeciwutleniacze, które pomagają zachować zdrowie. Wspomniane owoce pomagają również powstrzymywać szkodliwe skutki otyłości u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą popularną na Zachodzie.
Codziennie serwuj sobie garść migdałów, to znacznie zwiększa produkcję maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który wspomaga zdrowie jelit.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Dawno minęły czasy, kiedy życie w materialnym dostatku i długi wolny czas oznaczały prestiż. Teraz najczęściej osoby zapracowane, a nawet przepracowane, są uznawane za mające wysoki status społeczny.
Suplementy ziołowe mogą wywoływać poważne skutki uboczne w połączeniu z lekami przepisywanymi w trakcie i po operacji.
Stosowanie ekstraktu z korzeni różeńca górskiego (Rhodiola rosea) może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2. Jak przekonują uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine, roślina może być bezpieczną i skuteczną alternatywą standardowych leków.
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.