Liczba wyników: 2649
Zaburzenie objadania się może trwać nawet kilka lat. Jak wynika z badań McLean Hospital u 61 proc. nowo zdiagnozowanych pacjentów i 45 proc. osób z wcześniejszą diagnozą problem trwał odpowiednio 2,5 i 5 lat od wstępnego rozpoznania.
Posiadanie różnych grup przyjaciół poprawia samopoczucie i spójność społeczną.
Osoby narażone na wyższy poziom hałasu samolotów częściej mają wyższy wskaźnik masy ciała, oznaczający otyłość, a to może prowadzić do udaru lub nadciśnienia.
Jak wynika z badań prowadzonych przez naukowców z Leverhulme Centre for Demographic Science w Oksfordzie, pandemia Covid-19 spowodowała spadek średniej długości życia w Europie nienotowany od czasów II wojny światowej i był większy niż ten obserwowany po rozpadzie bloku wschodniego w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Starsze osoby o dobrym zdrowiu myślą mniej negatywnie w porównaniu z innymi grupami wiekowymi, co przekłada się na większe zadowolenie z życia seniorów.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Wykres poziomu samotności w wieku dorosłym kształtuje się w kształcie litery U: jest wyższy w młodszej i starszej dorosłości, a najniższy w wieku średnim - wynika z nowego badania Northwestern Medicine.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Osoby z nadciśnieniem, które przyjmują wszystkie leki przeciwnadciśnieniowe przed snem, cechują się lepiej kontrolowanym ciśnieniem krwi i znacznie niższym ryzykiem śmierci lub chorób spowodowanych problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi w porównaniu do osób, które przyjmują leki rano.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia