Liczba wyników: 13624
Jeżeli oczy są zwierciadłem duszy, potrzebują odpowiedniej oprawy. Sińce, kurze łapki czy zmarszczki mimiczne z pewnością nie dodadzą nam uroku. W jaki sposób rozwiązać powyższe problemy?
Wpływ pogody na nasze samopoczucie to fakt. A co z naszą psychiką? Specjaliści od marketingu od lat głowią się nad zbadaniem - jaki związek z naszymi decyzjami konsumenckimi ma aura za oknem. Czy słusznie?
Najnowszy raport firmy MetaFacts dotyczący komputerów osobistych nie tylko bada popularność danych marek, lecz także ujawnia, jaki sprzęt preferują osoby z danej grupy wiekowej.
Grasica, narząd pełniący ważną rolę w procesie produkcji i dojrzewania limfocytów to jeden z najważniejszych elementów układu immunologicznego. Naukowcy odkryli w jaki sposób powstrzymać starzenie się grasicy.
Na pierwszym miejscu w rankingach warunków szczęśliwego życia Polaków królują kwestie zdrowotne. Wyprzedzają one nawet udane małżeństwo oraz dzieci. 82 proc. Polaków uważa, że ich zdrowie jest w ich własnych rękach, a 84 proc. wierzy, że w „zdrowym ciele zdrowy duch” - wynika z raportu „USP Zdrowie – Style Zdrowia Polaków 2013”.
Najbardziej aktywnych konsumentów, tzw. prosumentów charakteryzuje przekonanie, iż wiele aspektów zdrowia jest uzależnionych od naszego stylu życia, a także troska o zdrowie wynikająca z poczucia odpowiedzialności względem rodziny i społeczeństwa. Sporo z nas uważa, że może mieć kontrolę nad różnymi zaburzeniami zdrowia, jednak poczucie to zależy od rodzaju i specyfiki konkretnej choroby - wynika z raportu „Ja i moje ciało. Zdrowie i dobre samopoczucie w dzisiejszych czasach".
Gdyby nie Szwajcarzy, Hiszpanie, Aztekowie, Majowie i Olmekowie, nie byłoby ani kakao, ani czekoladowych zajęcy na Wielkanoc. Gdyby nie oni, wiele z nas, kobiet, nie szusowałoby po supermarketach jak w slalomie, starając się ominąć te wszystkie czekoladowe pyszności. Od 3 tysięcy lat - bo wówczas hodowano już w Zatoce Meksykańskiej kakaowce - jesteśmy rozpieszczani coraz to nowymi czekoladowymi przysmakami. A zaczęło się niewinnie od indiańskiego napoju z ziaren kakaowca, rozpowszechnionego przez Majów. W XV-tym wieku Hiszpanie sprowadzili kakao do Europy, a cztery wieki później Szwajcarzy stworzyli pierwszą tabliczkę czekolady.
Rozumienie zmian chemicznych zachodzących w mózgu może oznaczać, że nauka będzie w stanie wpływać na sposób, w jaki się zakochujemy, mówią naukowcy z USA.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.
Naukowcy, twierdzą, że dysponują dowodem genetycznym na sposób, w jaki powszechnie stosowane leki przeciwcukrzycowe leczą chorych. To najnowsze osiągnięcie może znacząco wspomóc prace nad lekami w przyszłości.