Liczba wyników: 1465
Dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu otyłości, zespołowi metabolicznemu i zaburzeniom jelitowym.
Zielone warzywa liściaste od dawna są uznawane za sprzyjające zdrowiu na wielu płaszczyznach. Teraz ustalono, że mogą być pomocne w ochronie przed udarem.
Dieta pełna wędlin, bekonu, pełnotłustego nabiału i innych podobnych produktów sprzyja bardzo szybkiemu rozwojowi guzów nowotworowych - rosną nawet 100 razy szybciej.
Zima to trudny czas dla naszego zdrowia i samopoczucia. W tym okresie chętniej sięgamy po wysokokaloryczne, nie zawsze jednak zdrowe, posiłki. Ważnym sprzymierzeńcem i wsparciem dla naszego organizmu w tych miesiącach może być właściwa dieta.
Jednym ze sposobów na utrzymanie wysokiej formy jest m. in. stosowanie się do zasad odpowiedniej diety. Oto kilka najważniejszych zaleceń żywieniowych dla osób starszych, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, które warto wziąć pod uwagę.
W różnym wieku dotyczy nas odmienne ryzyko chorób, dlatego określone badania są szczególnie polecane ludziom w takim, a nie innym wieku. Sprawdź, jakie zagrożenia mogą cię dotyczyć i jakim testom warto się poddać.
Kasze nie tylko urozmaicają i wzbogacają nasz jadłospis o różne smaki, ale także dostarczają porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.
W ostatnim czasie olej kokosowy stał się dietetycznym hitem. Jest coraz powszechniej promowany, a wskaźniki jego sprzedaży rosną. Okazuje się, że może mieć dobry wpływ na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomimo tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.
Czarny bez (zwany też bzem lekarskim) był w tradycyjnej medycynie stosowany od tysięcy lat. Aktywne biologicznie związki znajdują się we wszystkich jego częściach – korze, kwiatach (Flos sambuci), a przede wszystkim w owocach (Fructus sambuci). Powszechnie stosowano go na przeziębienia, ale też na wiele innych dolegliwości. Dawniej sporządzano z niego napar, natomiast dziś najlepiej sięgać po sok z tej rośliny, aby skorzystać z jej wszystkich właściwości zdrowotnych.
Nie boli, nie daje objawów a może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, przedwczesnych zawałów serca, czy udarów mózgu. Tak właśnie wygląda hipercholesterolemia rodzinna. Na chorobę cierpi wielu Polaków, bo aż jedna na 250 osób.