Liczba wyników: 12559
Indywidualne różnice w naszym DNA mają mniejsze znaczenie w okresie starzenia się i stawania się podatnymi na choroby związane z wiekiem, takie jak cukrzyca i nowotwory, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.
W starzejących się społeczeństwach jednymi z najczęstszych przyczyn śmierci są choroby sercowo-naczyniowe oraz powikłania cukrzycy. Odkryto, że już tak proste działanie, jak regularna aktywność fizyczna, mogłoby znacznie zmniejszyć wskaźniki zgonów ze wspomnianych powodów.
Szacuje się, że na choroby autoimmunologiczne cierpi około 5% populacji. Zazwyczaj kojarzy się je z reumatoidalnym zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym lub chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jednak procesy zapalne, wynikające z nieprawidłowego działania układu odpornościowego, dotyczą również innych narządów, w tym wątroby.
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Chociaż średnia długość życia starszych Amerykanów wzrasta, niemal 40 proc. twierdzi, że cierpi na jakąś chorobę układu trawiennego, co może istotnie obniżać jakość ich życia.
Czynniki społeczno-ekonomiczne i genetyczne prawdopodobnie oddziałują na siebie wspólnie nasilając ryzyko rozwoju otyłości i cukrzycy typu 2.
Pacjenci, którzy zarażają się COVID-19, są bardziej zagrożeni rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, szczególnie w ciągu trzech miesięcy po infekcji.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.