Liczba wyników: 5545
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
W prasie oraz mediach nieustannie pojawiają się informacje metodach pozbycia się zbędnych kilogramów. Troszcząc się o zachowanie lub odzyskanie zgrabnej sylwetki warto pamiętać o tym, iż większość diet nie jest obojętna dla naszego zdrowia.
62% lekarzy ginekologów źle ocenia stan wiedzy pacjentek o dolegliwościach układu moczowo – płciowego. A przecież 70% badanych kobiet twierdzi, że czerpie informacje o zdrowiu od lekarzy ginekologów.
Dzięki pracy polskich naukowców pacjenci będą mogli wybierać tańsze odpowiedniki zagranicznych leków.
To, czy starzejesz się zdrowo, zależy od tego, jak dbasz o swoje serce. Niektóre serca starzeją się szybciej od innych. Pamiętaj, że nigdy nie jest za wcześnie ani za późno na przyjęcie zdrowego stylu życia. Badanie wieku serca to narzędzie sporządzone w celu obliczenia, o ile starsze lub młodsze jest serce człowieka w porównaniu z jego właściwym wiekiem.
Częsty kontakt oczu ze słońcem, z komputerem, telewizorem i zanieczyszczonym środowiskiem powoduje ich przemęczenie. Aby do tego nie dopuścić oczom potrzebna jest luteina - substancja, której nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć.
Melatonina to hormon "szczęścia" produkowany przez szyszynkę, czyli gruczoł dokrewny znajdujący się w centralnej części mózgu. Wydzielanie melatoniny zmniejsza się w ciągu życia człowieka, a jej produkcja jest najniższa w podeszłym wieku.
Naukowcy dowiedli, że włączenie soi do diety kobiet w okresie przekwitania może pomóc zażegnać problemy związane z otyłością w okolicach talii.
Chętnie przyjmujemy preparaty ziołowe sądząc, że są najlepsze, bo sporządzone z naturalnych składników. Nie zawsze jednak pamiętamy o tym, że niewłaściwie przechowywane lub dawkowane leki pochodzenia roślinnego mogą być tak samo niebezpieczne jak czynne preparaty farmakologiczne.
Witamina E powinna znaleźć się w diecie starszych osób - radzą naukowcy. Dowiedli oni, iż niedobory tej witaminy obniżają sprawność osób po 65 –tym roku.