Liczba wyników: 9931
Dziś po raz dwunasty obchodzony jest DBI, czyli „Dzień Bezpiecznego Internetu”. Tegoroczne hasło zwraca uwagę na działanie każdego użytkownika sieci WWW. W czasach masowego korzystania z komputerów, czy urządzeń mobilnych, codziennie stykamy się z siecią internetową. Dlatego warto wspomnieć o tym, jak robić to bezpiecznie.
Nowe doniesienia ze świata nauki dają nadzieję na skuteczną walkę ze starzeniem się. Eksperci z Mayo Clinic sądzą, że kluczem do dłuższego życia jest śmierć starzejących się komórek.
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Zęby to nie tylko estetyka i wyznacznik atrakcyjności, tu także zaczyna się wiele kluczowych dla organizmu procesów m.in. jedzenie i trawienie. To w dużej mierze od nas zależy, czy będą zdrowe, czy wręcz przeciwnie – będziemy mieli skłonność do powstawania ubytków i innych dolegliwości jamy ustnej. „Schorowane” zęby wypadną na skutek wieloletnich zaniedbań, albo zostaną z nami do późnej starości. Jak o nie zadbać na co dzień?
Od jakiegoś czasu w wielu europejskich krajach funkcjonuje zakaz palenia w miejscach publicznych. Jego wprowadzeniu towarzyszyło wiele dyskusji i wątpliwości, teraz uczeni wskazują, że ma przełożenie na poprawę zdrowia ludzi.
Czwartego lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Walki z Rakiem, który ma przypominać o zagrożeniach związanych z chorobą i popularyzować informacje o profilaktyce. Ponieważ nowotwory są tak powszechne, wokół choroby jednocześnie powstało wiele mitów. Oto kilka z nich.
Urazy głowy mogą mieć bardzo poważne konsekwencje i nie chodzi jedynie o ich bezpośrednie następstwa - mogą zwiększać prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona.
Kolejne badania potwierdzają, że warto „czekać" na starość - ludzie w wieku 65-79 lat są najszczęśliwsi.
4 lutego rusza kampania „To nie musi być wiek, to może być chłoniak”, która poświęcona jest edukacji w zakresie występowania i rozpoznawania chłoniaków. Celem jest zwrócenie uwagi na fakt, że dolegliwości, które traktowane są jako typowe dla osób starszych nie zawsze są związane ze starością i mogą być wywołane przez chorobę nowotworową, która może rozwijać się podstępnie, a wczesne symptomy nie są charakterystyczne.
Uczeni z Uniwersytetu Harvarda przez 75 lat prowadzili badania dotyczące tego, co decyduje o poczuciu szczęścia. Teraz w ramach TED talk Robert Waldinger, współautor badania, przedstawił ciekawe wyniki tych analiz.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków