Liczba wyników: 12139
Większość z nas obecnie nie potrafi się już obyć bez podłączonego do Internetu telefonu i zainstalowanych w nim komunikatorów. Za ich pomocą jesteśmy ciągle na bieżąco z tym, co dzieje się u rodziny i znajomych. Do tego stopnia jednak jesteśmy zaangażowani w aktywność online, że nierzadko prowadzi to do uzależnienia. Okazuje się też, że ma ono związek z poczuciem samotności, lęku i zagrożenia.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?
Kawa może pomóc ludziom mającym kłopoty sercowo-naczyniowe. Lecznicze efekty może dać wersja napoju z kofeiną.
W Polsce sukcesem zakończyła się pierwsza w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, a czwarta w ogóle na świecie operacja wszczepienia implantu słuchowego najnowszej generacji. Implant działa na zasadzie przewodnictwa kostnego, a pacjent odbiera naturalny, czysty dźwięk. To nadzieja dla pacjentów z wadami słuchu, u których inne terapie nie przynosiły efektów. Z nowego urządzenia będzie mogło skorzystać kilkanaście procent chorych – przede wszystkim z wrodzonymi i nabytymi uszkodzeniami słuchu czy po nieudanych próbach ratowania słuchu klasycznymi aparatami słuchowymi.
Choroba Parkinsona to jedno z najczęstszych schorzeń neurologicznych na świecie, a wyzwania rosną wraz z procesem starzenia się naszego społeczeństwa. Nowoczesne terapie infuzyjne są w stanie utrzymać sprawność nawet u pacjentów z zaawansowaną postacią choroby, pozwalając im na prowadzenie normalnego życia. W Polsce od blisko roku refundacją objęta jest jedna z nich, czyli system dojelitowych wlewów leków.
Migotanie przedsionków - zaburzenie rytmu serca polegające na bardzo szybkiej, nieskoordynowanej pracy przedsionków - jest jedną z najczęstszych arytmii serca. Szacuje się, że w Polsce migotanie dotyczy 600-700 tys. osób. Wobec powszechności tej arytmii i wzrastającej liczby zachorowań można mówić o epidemii.
Kuchnia polska ma smak słony, a typowe polskie potrawy to bigos, żurek i kotlety schabowe – pokazują wyniki badania „Jak Polacy postrzegają kuchnię polską?” przeprowadzonego przez Kantar TNS na potrzeby programu Polskie Skarby Kulinarne.
Niezależnie od tego, jaki tryb życia prowadzimy coraz częściej słyszymy o suplementach diety. Dzięki nim możemy poprawić swoje samopoczucie, zadbać o stawy, czy uregulować procesy trawienia. Na rynku dostępne są w różnej postaci: kapsułkach, pastylkach, w proszku czy w formie płynnej. Jak z setek produktów wybrać te, które nam pomogą, a nie zaszkodzą i na co zwracać uwagę przy ich zakupie?
Pacjenci w polskich szpitalach nie są prawidłowo żywieni – alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Posiłki podawane w szpitalach nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.
Jeśli często jesz czerwone, przetworzone mięso, narażasz swoją wątrobę na poważną chorobę. Częste jedzenie czerwonego przetworzonego mięsa ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu