Liczba wyników: 12168
Nadmiar odpadów, zasoby wody, zrównoważony przemysł – to tylko niektóre aktualne tematy ekologiczne. 22 kwietnia, czyli Dzień Ziemi, jest okazją do przypomnienia sobie o ekologii. Co my sami możemy zrobić dla dobra i piękna naszej planety oraz czego powinniśmy w tym zakresie oczekiwać od instytucji publicznych i podmiotów prywatnych, takich jak producenci dóbr i usług?
Coraz szybsze tempo życia nie sprzyja prawidłowym nawykom żywieniowym. Polacy spożywają zdecydowanie za mało produktów zalecanych w odpowiednio zbilansowanej diecie, a pośpiech, stres i zmęczenie coraz mocniej utrwalają nieprawidłowe przyzwyczajenia. Wyeliminowanie najczęstszych błędów żywieniowych nie jest jednak takie trudne, jak nam się wydaje.
Nawet jeśli twój wskaźnik masy ciała jest na odpowiednim poziomie, możesz doświadczyć większego ryzyka chorób serca. Wszystko zależy od ilości tkanki tłuszczowej zgromadzonej wokół brzucha.
Chrapanie to nie tylko uciążliwość i nieprzespane noce bliskich. Bywa również groźne dla osoby, cierpiącej na tę przypadłość. W trosce o zdrowy sen oraz zminimalizowanie ryzyka bezdechu sennego najlepiej uporać się z nim jak najszybciej.Oto metody, który pomogą w walce z tą przypadłością.
Stephen Hawking, najbardziej rozpoznawany naukowiec na świecie, miał wiele do powiedzenia nie tylko o Wielkim Wybuchu i czarnych dziurach. Oto zarys poglądów brytyjskiego fizyka na najróżniejsze tematy, od istot pozaziemskich po największą tajemnicę wszech czasów.
Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Wiosna początkowo nas nie rozpieszczała, jednak ostatnie dni obfitują w słoneczne godziny. Tym chętniej cieszymy się ładną pogodą i spędzamy czas na zewnątrz. To dobrze, z jednym zastrzeżeniem - trzeba pamiętać o ochronie przeciwsłonecznej. Niezbędne są tu oczywiście kremy z filtrem, ale nasza dieta także ma znaczenie dla reakcji skóry na światło słoneczne. Sprawdź, co warto wprowadzić w tym celu do jadłospisu.
Czy rozumiemy jak wygląda życie naszych rodziców czy dziadków, starszych znajomych lub sąsiadów? Jakie problemy napotykamy opiekując się niesamodzielnymi seniorami? Jak wyobrażamy sobie własną starość? W ramach kampanii Zrozumieć starość opracowano specjalne badanie „Polacy a starość”, które sprawdzi co wiemy o seniorach i ich potrzebach oraz w jaki sposób się o nich troszczymy.
Do picia kawy nikogo raczej nie trzeba zachęcać, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dość dobrze została zbadana i wiadomo, że ma korzystny wpływ dla zdrowia: chroni układ sercowo-naczyniowy, wspiera profilaktykę nowotworów, wspomaga koncentrację, może zmniejszyć ryzyko demencji. Teraz okazuje się, że pomaga również uchronić się przed cukrzycą.
Szkliwo zębów to najtwardsza tkanka ludzkiego organizmu. Spełnia bardzo ważne zadanie: chroni wnętrze zęba przed działaniem bakterii oraz czynnikami zewnętrznymi. Ta bardzo twarda powłoka chroni pod jednym warunkiem: o ile nie ma ubytków. A te mogą się pojawić, gdy o zęby nie dbamy.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu