Liczba wyników: 14497
Coraz częściej sylwestrowe plany łączymy z wyjazdem na święta Bożego Narodzenia, w przyprószone śniegiem góry czy w skute lodem okolice mazurskich lasów lub wręcz przeciwnie, do ciepłych krajów, z dala od niskich temperatur i ferworu świątecznych przygotowań. W gorącym okresie noworocznych wyjazdów internetowe biura podróży odnotowują ponad 20-procentowy wzrost sprzedaży wyjazdów.
Słowa „dieta”, „zdrowe żywienie” czy „racjonalne posiłki” często kojarzą nam się z reżimem dietetycznym, a zmianę nawyków żywieniowych często łączymy z ograniczeniami i zakazami. Zmiana zachowań żywieniowych jest procesem długotrwałym, jednak możliwym do realizacji.
Czy my się niczego nie uczymy? Zagrożenia są znane i dobrze udokumentowane. Informacje o atakach hakerskich i wyciekach danych ciągle trafiają do nagłówków gazet na całym świecie. Mimo to każdego roku narażamy się na niebezpieczeństwo. Wiemy, że najgorsze hasła to te, które najłatwiej odgadnąć, ale miliony z nas wciąż ich używają.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Umiarkowane ilości alkoholu i serwowanie sobie kawy pomagają osiągnąć długowieczność, mówią uczeni z UC Irvine Institute for Memory Impairments and Neurological Disorders. Jest też inny zaskakujący czynnik sprzyjający długiemu życiu - nadwaga w starszym wieku.
Pacjenci z niewydolnością serca mogą znacznie poprawić swoje zdrowie dzięki corocznym szczepienom przeciw grypie.
Po wielu dniach przygotowań, zakupów, porządków, gotowania, pieczenia i smażenia zasiadamy wieczorem przy stole w gronie najbliższych. Blask świec i choinkowych lampek, kolędy i opłatek, a nade wszystko wyciszenie sporów i spokój - taka jest Wigilia marzeń.
W przypadku kobiet szczególnie groźne są palenie papierosów, nadciśnienie i cukrzyca.
Jeśli udaje ci się schudnąć, ale potem wracasz do dawnej wagi, mogą ci szczególnie zagrażać czynniki poważnych chorób.
Kobiety w okresie menopauzy cechują się wyższym ryzykiem chorób serca, ale zdrowy styl życia może zmniejszyć to zagrożenie.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków