Liczba wyników: 6796
Według przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny badań, polscy lekarze nadużywają antybiotyków w leczeniu ostrych biegunek zakaźnych. Prowadzi to nie tylko do przedłużenia objawów, ale również zwiększa ryzyko rozwoju bakterii opornych na najczęściej stosowane antybiotyki.
Żywności brakuje jest więc coraz droższa. Po trzech miesiącach spadku światowe ceny znów drastycznie wzrosły - informuje FAO. Jednym z powodów jest susza, niszcząca uprawy w USA.
U niemal połowy starszych osób najsilniejsza depresja pojawia się 6 w okresie do 18 miesięcy od utraty partnera. Tylko u 10 proc. osób następuje do tego czasu pocieszenie się i powrót do nastroju sprzed śmierci bliskiej osoby.
Jeden z najważniejszych polskich pamiętników XX wieku. Korczak podczas wojny z oddaniem zabiegał o dobro swoich podopiecznych, a jeszcze starał się ratować kolejny dom dziecka, w którym panowały wyjątkowo ciężkie warunki.
Już skromna utrata masy ciała może przydać osobom z nadwagą i otyłością aż dekadę ważnych korzyści dla zdrowia, w tym ochronę przed cukrzycą typu 2, wynika z nowych badań.
Resort finansów, Narodowy Bank Polski i Komisja Nadzoru Finansowego przygotowują kampanię ostrzegającą przed parabankami, które choć nie mają licencji, działają podobnie ale bez nadzoru, zaś ich klienci nie mają gwarancji na odzyskanie środków. Przykładem tego tyu instytucji może być Amber Gold, którego kienci mają coraz większe eproblemy.
Z opublikowanego przez Główny Urząd Statystyczny raportu prezentującego wyniki Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań 2011 wynika, iż w ostatnich 9 latach przybyło nam więcej mieszkań niż obywateli. Czy jest się z czego cieszyć?
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Niski poziom witaminy D może oznaczać większe ryzyko wcześniejszej śmierci u osób starszych - zwłaszcza tych, które są delikatnego zdrowia, mówią naukowcy.
Karczoch: roślinny sprzymierzeniec układu pokarmowego i zdrowej wątroby