Liczba wyników: 14347
Nadmierna waga jest odpowiedzialna za 4 proc. diagnozowanych co roku nowotworów.
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Nawet co piąty Europejczyk cierpi z powodu bólu przewlekłego spowodowanego uszkodzeniem układu nerwowego. Mimo że ból neuropatyczny jest poważnym klinicznym problemem, to naukowcy i lekarze wciąż niewiele wiedzą o mechanizmach jego powstawania, a terapia jest trudna i nie zawsze skuteczna. Zespół badawczy z Instytutu Farmakologii PAN w Krakowie prowadzi projekt, który może przyczynić się do opracowania nowej skutecznej politerapii bólu neuropatycznego.
Fałszywe wiadomości, czyli fake news, to pseudoinformacje, które coraz częściej pojawiają się w różnych mediach i czynią popłoch. Zwykle mają sensacyjną treść, tak, by zszokować czytelnika i wywołać jak największe poruszenie. Jak łatwo się domyślić, takie wieści mogą być niebezpieczne, gdy są brane przez odbiorców na serio. Nierzadko dotyczy to medycyny.
Nowe badania wykazały, że brak folianów powoduje problemy z podziałem komórek i replikacją DNA. Co gorsze, konsekwencje są znacznie poważniejsze, niż wcześniej sądzono.
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.
Jeśli regularnie spotykasz się z innymi ludźmi i nie zmagasz się z poczuciem samotności, wolniej i zdrowiej się zestarzejesz.
Salamandra meksykańska (aksolotl meksykański) odznacza się niezwykłymi możliwościami regeneracji, wydaje się, że dotyczy to każdej części ciała tego zwierzęcia. Dlatego uczeni sądzą, że analiza genomu wspomnianego płaza pomoże odkryć mechanizmy, które mogłyby pomóc w walce ze starzeniem się ludzi.
Śródziemnomorski jadłospis jest powszechnie zalecany jako bardzo zdrowy, pomaga zachować zdrowie układu sercowo-naczyniowego, osłabia ryzyko demencji, może chronić przed różnymi nowotworami, wreszcie - pomaga zachować odpowiednią wagę. Teraz wykazano, że w przypadku kobiet takie jedzenie może obniżyć prawdopodobieństwo udaru.
Stres, siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, a także zmiany w organizmie następujące wraz z jego starzeniem się, nadwyrężają kondycję serca. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków