Liczba wyników: 18445
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
U osób cierpiących na chorobę Parkinsona, które mają w diecie więcej flawonoidów - związków znajdujących się w takich produktach, jak jagody, kakao i czerwone wino - ryzyko przedwczesnej śmierci może być niższe w porównaniu z pozostałymi pacjentami.
Seniorzy w wieku powyżej 60 lat, którzy spędzają dużo czasu na pozycji siedzącej, np. oglądając telewizję czy prowadząc samochód, mogą być narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci.
Posiadanie hobby ma związek z mniejszą liczbą objawów depresji i wyższym poziomem poczucia szczęścia, zdrowia i zadowolenia z życia wśród seniorów.
Hymn USA wywołuje poczucie dumy, „The Shape of You" Eda Sheerana radość, a „och, la la!" najlepiej podsumowuje uwodzicielską moc „Careless Whispers" George'a Michaela.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Wysoki poziom niektórych minerałów i metali w wodociągach może zwiększać ryzyko infekcji płuc wywołanych prątkami niegruźliczymi (NTM) u osób chorych na mukowiscydozę.
U ludzi w podeszłym wieku z nadciśnieniem, którzy dzięki lekom utrzymywali dobowe skurczowe ciśnienie krwi na poziomie około 130 mm Hg przez trzy lata, nagromadzenie szkodliwych zmian w mózgu było o wiele mniejsze w porównaniu z osobami o wyższym ciśnieniu.