Liczba wyników: 7804
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa?
W naszym kraju wiedza dotycząca urazów głowy i mechanizmów ich następstw jest bardzo niska. Tymczasem taki problem może mieć każdy z nas – zmienia on życie ofiary i całego jej otoczenia bezpowrotnie. Na urazy głowy i ich konsekwencje powinniśmy zwrócić szczególną uwagę w tym miesiącu, gdyż Marzec jest Miesiącem Świadomości Urazów Głowy.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Tequila lub co najmniej jedna z jej pochodnych może wkrótce zdominować rynek środków słodzących.
Dieta powinna być dostosowana do naszych specyficznych potrzeb, a te różnią się w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Niektóre produkty są szczególnie polecane określonym grupom ludzi. Poniżej przedstawiamy listę artykułów, które - zdaniem dietetyków - powinny być dołączone do menu dojrzałych pań.
Osoby po pięćdziesiątce rzadziej decydują się na oddanie rzeczy, których nie potrzebują. Psycholodzy sądzą, że seniorzy stają się mniej fizycznie i psychicznie zdolni do donacji.
Powszechnie wiadomo, że szybkie leczenie udarów mózgu jest najskuteczniejsze, nowe badania wykazują jednak, że nawet niewielkie opóźnienia mogą bardzo negatywnie oddziaływać na możliwość rekonwalescencji.
Towarzyszy nam podczas relaksu, radosnego wydarzenia, miłych spotkań - śmiech jest najpowszechniejszym wyrazem radości. Okazuje się jednak, że nie tylko, cechuje go także silna moc uzdrawiająca. Poniżej kilka przykładów leczniczej efektywności śmiechu i jego skuteczności dla poprawy urody.
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Możliwości pamięciowe zmieniają się w ciągu całego życia człowieka. Maksymalne zdolności osiągamy w wieku około 20 lat, później następuje stabilizacja wyników i w końcu spadek, początkowo powolny, a po 40. roku życia bardziej wyraźny. Istotne osłabienie pamięci następuje po 60. roku życia. Czy jest to jednak nieunikniony proces, który dotyczy wszystkich bez wyjątku? Oto prezentujemy fakty i obalamy mity dotyczące zmian zachodzących z wiekiem w pamięci.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków