Liczba wyników: 17878
Lęk przed pominięciem (FoMO, Fear of missing out) jest kluczowym czynnikiem ryzyka dla zdrowia psychicznego pracowników i, wraz z przeciążeniem informacyjnym, może nasilać wypalenie zawodowe, ostrzegają psychologowie z Uniwersytetu w Nottingham.
Zmniejszenie ilości kwasu foliowego w diecie może wspierać zdrowszy metabolizm u osób starszych.
Ponad 47 tysięcy osób zmarło w Europie w wyniku wysokich temperatur w 2023 roku, najcieplejszym roku w historii pomiarów na świecie i drugim najcieplejszym w Europie. Takie są szacunki badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Wskaźniki zapadalności na 17 z 34 form nowotworu rosną w kolejnych młodszych pokoleniach, mówią eksperci z USA. Rzecz dotyczy m. in. raka piersi, trzustki i żołądka.
Osoby z wyższym poziomem metali we krwi i moczu mogą być bardziej narażone na stwardnienie zanikowe boczne (amyotrophic lateral sclerosis, ALS) i śmierć z jego powodu, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Wiele kobiet, które przeżyły raka piersi, doświadcza niepokojących problemów poznawczych przez lata po leczeniu. Jednym z możliwych winowajców jest stan zapalny.
Niektóre osoby starsze z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów oleju z ryb.
Kręcone włosy to coś więcej niż tylko ładny wygląd - mogą wyjaśniać, w jaki sposób pierwsi ludzie utrzymywali chłód, jednocześnie oszczędzając wodę, mówią eksperci badający, jaką rolę tekstury ludzkich włosów odgrywają w regulacji temperatury ciała.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków