Liczba wyników: 825
Sprawniejszy proces metabolizowania posiłków to szybsze i bardziej efektywne spalanie kalorii. Jakkolwiek podstawą metabolizmu jest wyposażenie genetyczne, mamy do dyspozycji szeroką gamę działań, które wspomogą nasze wewnętrzne „instrumentarium".
Witaminy z grupy B zapobiegają złamaniom.
Im gorsze jest nasze menu, tym mniej adekwatnie je oceniamy. Inni są bardziej surowi w diagnozowaniu jadłospisu, niż ci, którzy go stosują. Okazuje się, że trudniej nam spojrzeć obiektywnym okiem na to, co jemy.
Jedzenie dużych ilości ryb zwiększa ryzyko migotania przedsionków w takim samym stopniu, jak ich unikanie.
Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, np. pyłki, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Eksperci wskazują, że w ostatnich latach liczba pacjentów zmagających się z alergiami znacznie wzrosła, obecnie problem ten dotyczy niemal co trzeciego mieszkańca globu.
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Miażdżyca jest procesem chorobowym, w którym tętnice zwężają się i sztywnieją ze względu na nadmierne gromadzenie się płytki wokół ich ścian. Choroba zaburza przepływ krwi w organizmie doprowadzając do poważnych powikłań sercowo-naczyniowych. Biorąc za kryterium miejsce rozwoju patologicznych zmian wyróżnia się takie odmiany choroby, jak: miażdżyca tętnic; obejmuje zwężenie światła tętnic, co skutkuje niedostatecznym ukrwieniem narządów; miażdżyca mózgu; wywołuje najpierw drażliwość oraz szybsze zmęczenie, po jakimś czasie symptomy obejmują również problemy z pamięcią, zmiany w osobowości, afazję; choroba może prowadzić do udaru; miażdżyca naczyń wieńcowych często skutkuje zawałem serca; miażdżyca tętnic obwodowych dotyczy zwykle tętnicy brzusznej, która wywołując presję na tętnicę biodrową powoduje niedokrwienie kończyn dolnych, pacjent doświadcza wtedy silnego bólu bez zewnętrznego powodu (np. wysiłku fizycznego).
Dieta stanowi jedną z ważniejszych metod walki z rozpoznanym nadciśnieniem tętniczym. Jej rola jest trudna do przecenienia w przypadku tego schorzenia – stanowi bardzo istotne uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Jakie produkty zatem możemy jeść, a których unikać? Czy prawdą jest, że nadciśnienie tętnicze oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?
Określenie „reumatyzm" jest powszechnie stosowane w przypadku chorób, których głównym symptomem jest ból mięśni oraz stawów. Wśród dolegliwości reumatycznych rozróżnia się choroby zapalne i niezapalne. Pierwsze z wymienionych obejmują m. in. reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty. Jeśli chodzi o grupę niezapalną, najpowszechniejsza jest choroba zwyrodnieniowa stawów.Choroby reumatyczne często są mylone z artretyzmem, ponieważ cechują je podobne objawy i efekty rozwoju. Schorzenia te jednak zasadniczo się różnią, ponieważ reumatyzm wiąże się ze zmianami chorobowymi w stawach, kościach i nerwach, artretyzm zaś ma związek z zaburzeniem metabolizmu kwasu moczowego.
Zimne lody lub gorąca kawa. I mniej lub bardziej przejmujący ból zębów. Nawet mało dokuczliwe objawy nadwrażliwości zębów mogą jednak świadczyć o zapaleniu dziąseł. Jeśli dodatkowo podczas szczotkowania zębów pojawia się krwawienie, warto wówczas wybrać się do stomatologa.