Liczba wyników: 2780
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Rozmaryn sam w sobie jest popularną przyprawą, ma jednak również zalety jako środek zapobiegający nowotworowi. Warto zastosować go podczas grillowania, ponieważ może powstrzymać tworzenie się potencjalnie rakotwórczych związków.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Z powodu popularności diet niskowęglowodanowych lub bezwęglowodanowych, „skromny" ziemniak nierzadko jest pomijany na korzyść innych warzyw. Niesłusznie.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
To, co jemy, wpływa na skład bakterii w naszych ustach. Okazuje się, że mikrobiom jamy ustnej prawdopodobnie odgrywa dużą rolę w ogólnym stanie naszego zdrowia: ma wpływ nie tylko na próchnicę i choroby przyzębia.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe - upał, susza, ulewy - sprawiają, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię i zastanawiają się, jak zmniejszyć swój ślad węglowy w sezonie świątecznym. Eksperci z Saint Joseph's University w Filadelfii radzą, by kupić prawdziwą choinkę - nie rozwiąże to problemów klimatycznych na świecie, ale jest mniej szkodliwe dla środowiska niż używanie sztucznej choinki przez kilka lat, a następnie wyrzucenie jej.