Liczba wyników: 837
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy we znaki daje się brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa" jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia.
To święto z kategorii nietypowych – 16 stycznia przypada „Dzień Pikantnych Potraw”. To dobra okazja, aby bliżej przyjrzeć się naszym upodobaniom smakowym, zwłaszcza jeśli lubimy jeść „na ostro”. O tym, jakie konsekwencje dla naszego zdrowia płyną ze spożywania ostrych przypraw opowiada Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Nie jest to pierwszy przypadek, ale każdy kolejny wywołuje emocje: 58-letnia Amerykanka za kilka tygodni urodzi dziecko, które będzie jej wnuczką.
Kokorycz (Corydalis), roślina od wieków stosowana w chińskiej medycynie jako środek przeciwbólowy, została zbadana przez zachodnich ekspertów. Okazuje się, że jest bardzo skuteczna w łagodzeniu dolegliwości bólowych.
Na pierwszym miejscu w rankingach warunków szczęśliwego życia Polaków królują kwestie zdrowotne. Wyprzedzają one nawet udane małżeństwo oraz dzieci. 82 proc. Polaków uważa, że ich zdrowie jest w ich własnych rękach, a 84 proc. wierzy, że w „zdrowym ciele zdrowy duch” - wynika z raportu „USP Zdrowie – Style Zdrowia Polaków 2013”.
Ciasto i piwo to ostatnie rzeczy, które umieszcza się w diecie, jeśli chce się schudnąć. Tymczasem niektóre uznane za „klasyczne" dietetyczne przewinienia mogą w istocie pomóc w utracie na wadze. Niektóre są zaskakujące.
Aż 93 proc. Polaków wskazało, że na ich świątecznym stole będzie królowała tradycyjna kuchnia i swojskie smaki. Najbardziej popularnymi potrawami są barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju oraz smażona ryba, ale pojawiają się także nowe apetyczne i odważne kulinarne trendy.
Jadłodajnie serwujące fast food coraz chętniej podają informacje o kaloryczności oferowanych dań, ale jedynie jeden na trzech klientów czyta te informacje.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Najstarsza osoba mieszkająca w Europie to Emma Morano z Verbanii we włoskim regionie Piemont.