Liczba wyników: 723
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Wiosna już powoli wkracza do naszych ogrodów, pora więc zadbać o trawniki. Wcześniej jednak należy przygotować sprzęt, niezbędny do podstawowej pielęgnacji trawnika. Kosiarka jest podstawowym narzędziem pracy każdego ogrodnika. Dlatego ważne jest, aby zapewnić jej dobry stan techniczny. Czynność ta nie będzie wyzwaniem, jeśli skorzystamy z kilku porad.
Wiosna to czas porządków - w domu, ogrodzie, ale i we własnym organizmie. Kiedy robi się cieplej, chętniej decydujemy na treningi , zabiegi pielęgnacyjne, etc. Wiosną pojawiają się też nowe propozycje firm kosmetycznych - warto być „na bieżąco" z nowymi ofertami - być może znajduje się wśród nich preparat, który spełni pokładane w nim nadzieje na poprawę wyglądu.
16 i 17 marca odbędzie się II Ogólnopolska Zbiórka Żywności organizowana przez Caritas. Wolontariusze będą zbierać produkty z długim terminem ważności, by przygotować świąteczne paczki dla najuboższych. Podobnie jak było to przed Bożym Narodzeniem, zbiórce będzie towarzyszyć akcja SMS-owa.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Witamina D, na przestrzeni ostatnich kilku lat, stała się „hitem" w ekipie witamin. Umożliwia organizmowi absorpcję wapnia, co jest niezbędne by mieć mocne kości i zęby. Ponadto pomaga utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji, może zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, jak również obniżyć ryzyko takich chorób układu nerwowego, jak stwardnienie rozsiane.
Nowe badania wykazały zwiększone ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu u kobiet po menopauzie, które jedzą większe ilości produktów z kwasami tłuszczowymi typu trans.
W trakcie menopauzy kobiety dotyka wiele zmian w organizmie. Problemem może się stać nadmierny przyrost masy oraz zmiany kształtu sylwetki. Negatywne skutki klimakterium może złagodzić odpowiednia dieta.
Rogowacenie okołomieszkowe skóry (tzw. keratosis pilaris) to łagodna, choć uciążliwa dolegliwość, której przyczyną jest nieprawidłowe rogowacenie naskórka. W jego wyniku powstają chropowate w dotyku czopki rogowe, przypominające wyglądem „gęsią skórkę". Mogą pojawić się przede wszystkim na udach i ramionach, ale także zmiany także na twarzy, policzkach, w okolicach brwi, przedramionach czy nawet pośladkach. W okresie zimowym problem rogowacenia naskórka znacznie się nasila.
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed atakiem wolnych rodników. Łatwo jednak ulega zniszceniu w produktach żywnoścowych poprzez ich mielenie, gotowanie lub zamrażanie, a także ekspozycję na światło i powietrze.