Liczba wyników: 2135
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.
Zawarte w kawie związki mogą skutecznie działać przeciw otyłości.
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Stereotyp zrzędliwego starszego człowieka nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości. Nowe badanie przeprowadzone przez psychologów z Duke i Vanderbilt University pokazało, że seniorzy są zwykle bardziej stabilni emocjonalnie i łatwiej opierają się pokusom w codziennym życiu.
Ludzie, którzy doświadczali stresu w swojej pracy, byli bardziej narażeni na hospitalizację z powodu choroby tętnic obwodowych niż osoby mogące spokojnie wykonywać swoje obowiązki zawodowe.
W wieku kilkudzieięciu lat mózg zaczyna się kurczyć, a nasilenie tego zjawiska prowdzi do problemów z pamięcią i innymi problemami poznawczymi. Do pewnego stopnia mamy jednak wpływ na ten proces - ludzie, którzy jedzą dietę bogatą w warzywa, owoce, orzechy i ryby, mogą mieć większe mózgi, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Neurology.
Bez względu na to, czy masz genetyczne predyspozycje do cukrzycy, nadmierna waga stanowi główny czynnik zachorowania, ostrzegają duńscy uczeni.
Aloes to jedna z najpopularniejszych roślin stosowanych w medycynie na całym świecie. Pochodzi z Afryki Wschodniej i Południowej, ale obecnie uprawia się go w wielu różnych miejscach na całym świecie, ponieważ nie ma dużych wymagań co do warunków zewnętrznych. Liście aloesu zawierają duże ilości półprzezroczystego żelu, który wykazuje różnorodne właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zawiera on 98 proc. wody, ale i rozmaite aminokwasy, witaminy A, B, C i E, minerały, jak również enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe - ogółem ponad 200 czynnych biologicznie związków. Stąd jego zastosowanie jest wielorakie - spójrz, do czego można go wykorzystać.