Liczba wyników: 3296
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Ogólnie rzecz ujmując, w każdym wieku potrzeba nam różnorodnych składników odżywczych, które pozwolą organizmowi dobrze funkcjonować. Niemniej jednak w określonym czasie zwiększa lub zmniejsza się zapotrzebowanie na dane substancje. Co więcej, wraz z wiekiem metabolizm nieco zwalnia i w większym stopniu trzeba kontrolować wagę. Tych kilka produktów pomoże ludziom dojrzałym zadbać jednocześnie o samopoczucie i sylwetkę.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Zdjęcia i obrazki z wysokokalorycznymi posiłkami wywołują wzmożoną ochotę na jedzenie produktów tego rodzaju, a słodkie napoje dodatkowo nasilają chęć zasmakowania czegoś zagrażającego ładnej figurze.
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Dieta wegetariańska i bezmleczna to dwa najsilniejsze trendy w odżywianiu się Polaków. Eksperci ostrzegają: dieta tak, ale z umiarem i pod kontrolą specjalisty, bo zbyt radykalna jej zmiana może zaszkodzić.
Wszyscy dobrze wiedzą, jak ważna jest zdrowa dieta w codziennym życiu. Jednak czy łatwo zmienić złe nawyki żywieniowe? Od czego zacząć? Czy zdrowa dieta musi być restrykcyjna?
Niewielu z nas wie, że słowo „dieta” pochodzi z języka greckiego i oznacza „styl życia”. Dlatego dieta nie powinna być kojarzona jedynie z ograniczeniami i zakazami dietetycznymi.
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Niesłabnącą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa, śródziemnomorska oraz niskotłuszczowa. Co sezon pojawiają się nowe pomysły i diety-cud, poparte mniej lub bardziej przełomowymi badaniami. Jak odnaleźć się w gąszczu zaleceń dietetycznych i zmiennych trendów żywieniowych?
Dieta kojarzy się z odchudzaniem, a dietetyk - ze specjalistą od odchudzania. Czy na pewno tylko taka jest jego rola? Dieta to z greckiego sposób odżywiania się, a dietetyk to specjalista od odżywiania się. Gdybyśmy czasem go posłuchali, nasze życie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami