Liczba wyników: 3361
Najbardziej przetworzone produkty są najtańsze, a świeże artykuły drożeją. W efekcie ci, którzy niewiele zarabiają, stosują najmniej zdrową dietę.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Ogólnie rzecz ujmując, w każdym wieku potrzeba nam różnorodnych składników odżywczych, które pozwolą organizmowi dobrze funkcjonować. Niemniej jednak w określonym czasie zwiększa lub zmniejsza się zapotrzebowanie na dane substancje. Co więcej, wraz z wiekiem metabolizm nieco zwalnia i w większym stopniu trzeba kontrolować wagę. Tych kilka produktów pomoże ludziom dojrzałym zadbać jednocześnie o samopoczucie i sylwetkę.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Zdjęcia i obrazki z wysokokalorycznymi posiłkami wywołują wzmożoną ochotę na jedzenie produktów tego rodzaju, a słodkie napoje dodatkowo nasilają chęć zasmakowania czegoś zagrażającego ładnej figurze.
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Nisko latające laptopy, dane utracone podczas pojedynku oraz dyski wykasowane przez glony w oceanie to tylko trzy z dziesięciu najoryginalniejszych przypadków utraty danych w mijającym roku. Specjaliści firmy Kroll Ontrack po raz kolejny przygotowali listę, która wskazuje, w jak zaskakujących okolicznościach użytkownicy komputerów i innego sprzętu elektronicznego na całym świecie tracą najcenniejsze dokumenty, zdjęcia bądź filmy.
U osób chorych na cukrzycę, które stosują insulinę do kontrolowania poziomu cukru we krwi, może wystąpić niebezpieczny stan zwany hipoglikemią, czyli sytuacja, w której poziom cukru we krwi spada zbyt nisko. Niedawno odkryte białko o nazwie neuronostatyną może jednak pomóc zapobiegać hipoglikemii, która bywa śmiertelna dla osób chorych na cukrzycę.
Na dworze wieje, słońce nisko nad horyzontem nie daje wiele ciepła, a słupek rtęci na termometrze za oknem kurczy się jak wełniane rękawiczki wyprane w zbyt gorącej wodzie. Jest coraz zimniej. Dlatego w domach dogrzewamy się kaloryferami, piecykami, grzejnikami, a w samochodach rozkręcamy ciepły nawiew. Nasze oczy wołają ratunku. Suche i gorące powietrze podrażnia nasze śluzówki. Czy nie macie wrażenia jakby pod powiekami ktoś drapał was grabiami?
Polacy bardzo ostrożnie podchodzą do inwestowania – tylko niewielki odsetek decyduje się na oszczędzanie w jednostkach funduszy inwestycyjnych, inwestycje w akcje i obligacje czy odkładanie pieniędzy w ramach IKZE lub IKE. Zdecydowana większość gospodarstw domowych nadal trzyma środki w skarpecie lub na nisko oprocentowanych lokatach. Niechęć Polaków ma wiele przyczyn. Z jednej strony może to być brak jakiejkolwiek wiedzy o inwestowaniu i przekonanie, że ma się niewystarczające fundusze. Z drugiej strony mogą to być złe doświadczenia czy utrata zainwestowanych w przeszłości środków.