Liczba wyników: 5036
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Istnieje silny związek pomiędzy przestrzeganiem tzw. diety MIND oraz diety śródziemnomorskiej a późniejszym rozwojem choroby Parkinsona.
Dodawanie do swojego jadłospisu produktów tzw. „zachodniej diety", może zmniejszyć poznawcze korzyści zyskiwane dzięki diecie śródziemnomorskiej.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Dash DASH jest uznawana za jedną z najzdrowszych. Pomaga obniżyć ryzyko nadciśnienia i rozwoju chorób serca. Teraz odkryto, że może chronić również przed niewydolnością serca.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia