Liczba wyników: 9200
Im szybciej, tym lepiej, jeśli chodzi o leczenie złamanej kości udowej.
Leczenie raka piersi może być tańsze- informują naukowcy.
Nasze mózgi zalewane są informacjami dotyczącymi tego, co powinniśmy, a czego nie powinniśmy jeść i czego potrzebujemy dla naszego zdrowia. Bardzo ważnym źródłem takich informacji są etykiety produktów spożywczych. Ale jak interpretować te informacje i w jaki sposób wpływają one na nasze decyzje dotyczące kupowania i spożywania produktów?
Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze opiera się na substancjach dodatkowych do żywności. Tajemnicze symbole i skomplikowane napisy na etykietach produktów spożywczych sprawiają, że rozszyfrowanie składu żywności przypomina pracę detektywa. Każdy konsument powinien przeprowadzić prywatne śledztwo dokonując wyboru produktów spożywczych.
Właściwe odżywienie pacjenta znacznie skraca czas pobytu w szpitalu, a dzięki lepszej kondycji chorego rzadziej dochodzi do powikłań, których leczenie często jest o wiele droższe, niż leczenie choroby pierwotnej. W przypadku wdrożenia leczenia żywieniowego w warunkach domowych efektywność kosztowa dodatkowo wzrasta - procedura ta jest tańsza nawet o 70-80% względem opieki w szpitalu. Świadczenie jest w pełni refundowane – od gotowych diet poprzez szkolenie z zasad żywienia i ustawienie programu żywienia przez wyspecjalizowany personel, aż po cały potrzebny sprzęt.
Oliwa z oliwek zrobiła niezwykłą karierę jako powszechnie polecany produkt o ważnych właściwościach prozdrowotnych. Ponieważ jest niezbywalnym składnikiem diety śródziemnomorskiej, wraz ze wzrostem popularności tego sposobu odżywiania się, oliwa stała się częstym „gościem" na naszych stołach. Może mieć jednak znacznie szersze zastosowanie niż jako produkt spożywczy - zobacz, do czego się przydaje.
Wzrostukomórek nowotworu prostaty nie zawsze jest „napędzany" przez testosteron, dlatego też leczenie hormonalne nie zawsze skutkuje.
Konserwanty to związki chemiczne wpisane w naszą codzienność. Są dodawane do żywności, leków i kosmetyków. Przedłużają trwałość produktów, zapobiegają niepożądanym zmianom ich jakości. Są też stosowane w kroplach do oczu, aby utrzymywać ich sterylność. Ich zadaniem jest eliminowanie bakterii, które mogą dostać się do wnętrza butelki i w rezultacie wywołać stan zapalny oczu. Przekonanie o szkodliwości konserwantów nie słabnie i jest motorem poszukiwania produktów, które są ich pozbawione. Liczne badania potwierdzają, że jest to słuszny kierunek – zwłaszcza w odniesieniu do preparatów stosowanych do oczu – ale czy to możliwe i bezpieczne?
Nadciśnienie to problem wielu Polaków, leczenie tej choroby polega głównie na przyjmowaniu leków, warto też pamiętać o odpowiedniej diecie.
Migrena to coś więcej niż zwykły ból głowy, to utrudniająca życie choroba. Trudne jest także jej zdiagnozowanie i leczenie.