Liczba wyników: 5731
Ponad połowa chorych na cukrzycę jako sposób zapobiegania powstawaniu zespołu stopy cukrzycowej wymienia przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza. Znacznie mniej pacjentów upatruje działań profilaktycznych w odpowiednim skracaniu paznokci czy natłuszczaniu stóp. Takie są wyniki badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter. Eksperci programu podpowiadają jakich zasad należy przestrzegać w celu zapobiegania zespołowi stopy cukrzycowej.
Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Janssen – Cilag przez TNS OBOP dowodzą, że dla większości Polek klimakterium to „normalna rzecz, którą trzeba przejść”, ale owo „przechodzenie” nadal budzi w nas niepokój i lęk. Obawy rosną wraz z wiekiem ankietowanych kobiet: w grupie mającej od 18 do 40 lat, lęk przed klimakterium odczuwa 38 proc. badanych, a w grupie starszej ( 41-50 lat) aż 58 proc.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Choroby to nie jedyna rzecz, która może być zakaźna - jest jeszcze ziewanie. Podczas gdy większość z nas od dawna dostrzegała to zjawisko, po części z powodu padania jego "ofiarą", to nikomu nie udało się wyjaśnić naukowo tej zagadki... do tej pory. Naukowcy z Włoch przedstawili pierwszy dowód behawioralny na to, że ziewanie to szybko i często pojawiające się zjawisko wśród osób bliskich sobie emocjonalnie, takich jak przyjaciele czy członkowie rodziny. Wyniki ich badań zostały opublikowane w czasopiśmie PLoS ONE.
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Zapytani, co najbardziej kojarzy nam się z Francją, wielu z nas najprawdopodobniej odpowie moda, sery i oczywiście... wino. Wyniki nowych badań wskazują jednak, że zamiłowanie Francuzów do wina może tracić na wyrazistości, bowiem coraz większa liczba mieszkańców Francji przestaje się identyfikować z trunkiem spopularyzowanym przez greckiego boga Dionizosa. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie International Journal of Entrepreneurship and Small Business wskazują na ostateczny zanik przekazywania tradycji francuskich win kolejnym pokoleniom.
Większość przeszczepów przeprowadza się z użyciem narządów od starszych dawców do młodszych biorców. Wówczas komórki mogą się starzeć - czyli wejść w stan, w którym przestają się rozmnażać i wydzielają substancje chemiczne negatywnie wpływające na sąsiednie komórki. Takie komórki gromadzą się w narządach starszych dawców i mogą potencjalnie pogarszać wyniki przeszczepu.
Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała. W rzeczywistości mogą schudnąć o dwa kilogramy więcej w krótkim okresie czasu, uważa Ru-Yi Huang z E-Da Hospital w Tajwanie po porównaniu wyników efektywności 12 różnych diet. Wyniki badań zostały opisane w Journal of General Internal Medicine.
Naukowcy z Kanady, Niemiec i USA zrekonstruowali genom pradawnej pałeczki dżumy, bakterii odpowiedzialnej za niechlubną czarną śmierć - niszczycielską pandemię, której szczytowy okres przypadł w Europie na połowę XIV w. Wyniki tych przełomowych badań, zaprezentowane w czasopiśmie Nature, mogą pomóc w rzuceniu światła na mechanizmy ewolucji patogenu i jego adaptacji w kierunku nowych i powracających infekcji. Naukowcy mogą wykorzystać te nowe informacje do pogłębienia swojej wiedzy o współczesnych chorobach zakaźnych.
Wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie marki Soplica we wrześniu br. dowiodły, że nawet 20% kierowców „wsiadło za kółko” mimo braku pewności, czy rzeczywiście stężenie alkoholu w ich krwi spadło poniżej dopuszczalnego prawem poziomu. Jak pokazują dane, tylko w 2007 roku policjanci zatrzymali blisko 24 tysiące osób kierujących pojazdami i mających od 0,2 do 0,5 alkoholu w organizmie. Statystyki te oraz problem tzw. nieświadomie pijanych kierowców skłoniły markę Soplica do podjęcia działań edukacyjnych w ramach akcji społecznej pod hasłem „AlkoCasco – alkomat w każdym aucie”.{gencode}www.alkocasco.pl {/gencode}