Liczba wyników: 3356
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Święta za nami i przez kolejne dni najpewniej będziemy „dojadać" bożonarodzeniowe przysmaki. Warto jednak pamiętać, by w tej diecie nie zabrakło produktów z błonnikiem. Jest organizmowi szczególnie potrzebny, by uchronić się przed cukrzycą i chorobami jelit.
Do niedawna uważano, że o cechach człowieka decyduje wyłącznie DNA. Ostatnie doniesienia ze świata nauki dostarczają coraz nowszych dowodów na to, że istnieje „dziedziczenie ponad genami”, a czynniki zewnętrzne, jak np. sposób odżywiania, mogą wpływać na to, kim jesteśmy i być przekazywane kolejnemu pokoleniu.
Seriola marynowana w occie balsamicznym to jedno z dań przygotowanych w ramach projektu, którego celem jest opracowanie diety przeciw chorobie Alzheimera.
Nadwaga i otyłość to w Polsce problem społeczny - dotyczy 61,6% mężczyzn i 50,3% kobiet i może być przyczyną chorób serca, układu krążenia, układu pokarmowego, stawów i kręgosłupa, a także wielu zaburzeń hormonalnych. Zbędne kilogramy wpływają niekorzystnie nie tylko na zdrowie i kondycję fizyczną, ale mogą stać się także przyczyną kryzysów psychicznych i złych relacji z otoczeniem.
Francuzi odznaczają się niskimi wskaźnikami choroby wieńcowej, a przecież ich dieta cechuje się dość wysokim poziomem tłuszczu. Skąd ten paradoks?
Zamiast wydawać bajońskie sumy na kosmetyki przeciwzmarszczkowe, zrewiduj swoje menu. W dużej mierze wygląd skóry zależy od sposobu odżywiania się. Odpowiednia dieta pozwoli zwiększyć szanse na młody wizerunek - zobacz, jakie składniki są potrzebne, by osłabić proces powstawania zmarszczek.
Nowe badanie pokazuje, że bogata w tłuszcze dieta śródziemnomorska, zawierająca orzechy i oliwę z pierwszego tłoczenia, może modyfikować funkcję genów niektórych komórek. Właściwości te powinny pomóc w walce z szeregiem chorób, szczególnie układu krążenia.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Wstrząs mózgu – wcześniejsza rehabilitacja to szybszy powrót do pełnej sprawności