Liczba wyników: 17878
Wśród osób, które mają tętniaki (osłabione obszary naczyń krwionośnych mózgu), ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych jest wyższe niż wśród rówieśników bez tętniaków.
Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym tej choroby. Innymi słowy, wszyscy zyskują na zmianach w stylu życia, niezależnie od dziedziczonego zagrożenia, mówią eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Terapia hormonalna (TH) stosowana w leczeniu raka piersi wiąże się z o 7 proc. niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera i innych form demencji w późniejszym okresie życia.
Nadciśnienie, zwłaszcza wysokie ciśnienie rozkurczowe, ma związek z wyższym prawdopodobieństwem wystąpienia migreny u kobiet.
Osoby samotne częściej mają złe sny, ustalili uczeni z Oregon State University. To istotne, ponieważ zarówno samotność, jak i zaburzenia snu są poważnymi problemami zdrowia publicznego - maja związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udaru i przedwczesnej śmierci.
Ubrania mogą nam służyć dłużej. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds i specjaliści z Procter & Gamble pokazują, jak pranie odzieży oddziałuje na jej blaknięcie, przebarwienia i oddzielanie się cząstek materiału.
Prawdopodobnie słyszałeś/aś, że pielęgnowanie wdzięczności może zwiększyć poczucie szczęścia. Ale w małżeństwie i rodzinie nie chodzi tylko o to, aby być bardziej wdzięcznym za bliskich - ważne jest również, aby czuć się przez nich docenianym.
Regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego może pomóc obniżyć ryzyko raka jelita grubego u osób z nasilonymi czynnikami ryzyka związanymi ze stylem życia, mówią medycy z Mass General Brigham.
Utrata kogoś bliskiego - na przykład członka rodziny - może sprawić, że zaczniesz się szybciej starzeć.
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków