Liczba wyników: 17938
Jeśli twój partner jest szczęśliwy, ty też masz lepszy nastrój i nie tylko - okazuje się, że taka sytuacja może też pomóc nam radzić sobie ze stresem, zwłaszcza gdy się starzejemy.
Na Florida State University College of Medicine przeanalizowano dane ponad 600 tysięcy z całego świata i obliczono, że doświadczanie uczucia samotności zwiększa ryzyko rozwoju demencji o 31 proc.
To, jak długo dana osoba może stać - na jednej nodze - jest bardziej wyrazistym wskaźnikiem starzenia się niż zmiany w sile lub chodzie, mówią medycy z Mayo Clinic.
Nieznacznie otyłe osoby mają mniejsze ryzyko trwałej niepełnosprawności po udarze. To kolejny element paradoksu otyłości, czyli takich aspektów nadmiernej wagi, które wydają się mieć ochronny wpływ na zdrowie.
Zaobserwowano związki cech osobowości z aktywnością fizyczną i siedzącym trybem życia. Osoby charakteryzujące się wysoką sumiennością i ekstrawersją częściej angażują się w dłuższe okresy zarówno aktywności fizycznej, jak i siedzącego trybu życia, tymczasem osoby, które mają wyższe wyniki w zakresie neurotyczności, częściej przerywają siedzący tryb życia.
Większa ilość produktów ultraprzetworzonych - od napojów gazowanych po pakowane krakersy, niektóre płatki śniadaniowe i jogurty - jest ściśle powiązana z wyższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2, ostrzegają eksperci University of Texas w Austin.
Rak prostaty jest jednym z najpowszechniejszych nowotworów u mężczyzn, ale nadal nie znamy wszystkich jego przyczyn. Teraz oceniono, na ile wysiłek fizyczny może zmniejszyć ryzyko tego raka i okazuje się, że ćwiczenia są skutecznym sposobem na osłabienie zagrożenia tym rakiem.
Badania pokazują, że stawanie się mniej towarzyskim chroni starsze małpy przed zachorowaniem. Wiele zwierząt, w tym ludzie, doświadcza „społecznego starzenia się", czyli zmniejszania się liczby kontaktów społecznych wraz z wiekiem. Teraz sprawdzono, dlaczego tak się dzieje.
Choroby układu krążenia są główną przyczyną śmiertelności w Europie Zachodniej, stanowiły przyczynę jednej trzeciej zgonów w 2019 roku. Uważa się, że dieta odpowiada za około 30 proc. takich zgonów. Polityka prewencyjna związana z odżywianiem to główne wyzwanie dla zdrowia publicznego w przypadku tych chorób.
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.